Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του Τύπου στην Ελλάδα και τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση και να περιορίσει την πολυφωνία κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του 2016 με νόμο που πέρασε στην Ελληνική Βουλή προσπάθησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα επιχειρώντας ένα ισχυρό χτύπημα στην πολυφωνία.

Με το συγκεκριμένο νόμο όλες οι αρμοδιότητες μίας συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μεταβιβάσθηκαν στον υπουργό Επικρατείας που είχε την ευθύνη του Τομέα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Περιορίσθηκε, επίσης, ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας στους τέσσερεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανακήρυξη των τεσσάρων υπερθεματιστών στους οποίους θα χορηγείτο άδεια τηλεοπτικού σταθμού. Μετά το πέρας του διαγωνισμού και με σημαντική καθυστέρηση το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και επέστρεψε όλες τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ακυρώνοντας προσωρινά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση.

Αλλά η κυβέρνηση επανήλθε στην επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης προσπαθώντας και με εκβιαστικές πρακτικές να ποδηγετήσει ένα Δημοσιογραφικό Οργανισμό που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Μία κίνηση που καταγγέλθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς δημιουργεί οξύ πρόβλημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια θέση παίρνει στις συνεχείς αντιδημοκρατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να φιμώσει και να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης;