Στη συζήτηση σχετικά με τα «Συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2016 », στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τοποθετήθηκε χθες καταδικάζοντας την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που φέρνουν νέα βάρβαρα μέτρα στον λαό για να επιτύχουν την ανάκαμψη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:
“Σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξάνεται η αγωνία σας για οικονομική ανάκαμψη …αλλά η καπιταλιστική μηχανή δεν λέει να πάρει πραγματικά μπροστά. Πυροδοτώντας αγριότερους ανταγωνισμούς, στρατιωτικοποίηση της Ένωσης, σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα παντού.
Αυτό για την Ελλάδα, των πολλών κυβερνητικών εναλλαγών, πάντα όμως με μνημόνια και απίστευτες λαϊκές θυσίες, μεταφράζεται απλά σε νέα μέτρα, δίχως τέλος, στην ουσία 4ο μνημόνιο. Η κυβερνητική κοροϊδία περί κακού ΔΝΤ και καλής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτεται: η καπιταλιστική βαρβαρότητα με το όποιο πρόσωπο, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκοί θεσμοί, αστικές κυβερνήσεις, δεν εξανθρωπίζεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επίσης αντιλαϊκή αλλά ικανότερη των προηγούμενων στη λαϊκή σφαγή μεθοδεύει μέτρα (ομαδικές απολύσεις με βέλτιστες ευρωενωσιακές πρακτικές, ταφόπλακα στις συλλογικές συμβάσεις, γενίκευση της ευέλικτης εργασίας με ψίχουλα) για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου της αλλά για πολλές δεκαετίες μετά απ’ αυτό, με μόνιμο δημοσιονομικό «κόφτη» μονής αντιλαϊκής κατεύθυνσης :
Μόνιμα «ματωμένα» πλεονάσματα με μείωση αφορολόγητου στα χαμηλότερα εισοδήματα, νέοι φόροι και ΦΠΑ στο λαό, νέες μειώσεις μισθών – συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα – θυσίες για την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ρύθμιση του χρέους που θα σημάνει μόνο νέο ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, όχι λαϊκή ανακούφιση. Ανάκαμψη για κέρδη και ανταγωνιστικότητα, κατήφορος για το λαό.
Που με ένα τρόπο μπορεί να σταματήσει: με οργάνωση και αγώνα, τον εργατικό – λαϊκό παράγοντα μαχητικά στο προσκήνιο, ενίσχυση της δύναμης του, του ΚΚΕ, για ανατροπή.”