Τον περαιτέρω περιορισμό εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον “Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων” κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:
« Όσο αυξάνεται η «φιλανθρωπική» συνθηματολογία της Ευρωενωσιακών οργάνων, κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, τόσο χειροτερεύει η εργασιακή ζούγκλα. Ο “Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων” είναι ύπουλη προσπάθεια, μέσα από πάντα ανέξοδα συνθήματα να απομείνουν ρυθμίσεις χειροτέρευσης την κατάσταση των εργαζόμενων.
Συμπιέζει εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα προς τα κάτω, προωθώντας δίκαιη μοιρασιά μεταξύ φτωχών και εξαθλιωμένων, αποκλείοντας κάθε επιβάρυνση της εργοδοσίας.
Η εργασία με πλήρη δικαιώματα μετατρέπεται επικίνδυνα σε «αξιοπρεπή εργασία» με «επαρκές εισόδημα» απλά για επιβίωση.
Προωθεί την ενεργό γήρανση δηλαδή μερική σύνταξη με μερική εργασία, εκβιαστικά, αφού οι συντάξεις τσακίστηκαν. Προετομάζει αύξηση ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής.
Προωθεί τον καθορισμό από το κράτος του κατώτερου και του υπο-κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη, για τα οποία μόνιμα θυσιάζονται μισθοί, επιδόματα, δικαιώματα. Μιλά για μισθούς ανά περιφέρεια δηλαδή ειδικές οικονομικές ζώνες – κάτεργα.
Προωθεί τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπου η λαϊκή φορολογία πληρώνει τον μισθό αντί για τον εργοδότη.
Οι εργαζόμενοι να ανησυχούν, να οργανώνονται, να αντεπιτεθούν. »