Πολύ σημαντική η συνάντηση στη Σκύδρα της νεοσύστατης ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων παραγωγικών Νομών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ( δενδρώδεις καλλιέργειες) με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Παρευρέθηκαν οι Γιάννης Σηφάκης ( Πέλλα), Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργος Ουρσουζίδης ( Ημαθία) και Γιώργος Ντζιμάνης ( Κοζάνη).
Οργανώνονται και συντονίζονται οι αγρότες των δενδρωδών καλλιεργειών ζητώντας ( εκτός των άλλων) σύνδεση επιδότησης με την παραγωγή
Παρών και ο πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης
Πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση της νεοσύστατης ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημαρχείο Σκύδρας. Στην συνάντηση είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.
Παρόντες ήταν οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης ( Πέλλα), Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργος Ουρσουζίδης ( Ημαθία) και Γιώργος Ντζιμάνης ( Κοζάνη).
Από πλευράς αγροτικών συλλόγων παρόντες ήταν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Σκύδρας, Έδεσσας και Αλμωπίας ( Πέλλα), Νάουσας ( Ημαθία), Βελβεντού ( Κοζάνη) και Καστοριάς. Ακόμη αγροτικών συνεταιρισμών Καλυβίων, Παλαιού Μυλοτόπου ( Πέλλα), Νάουσας και Καστοριάς.
Παρόντες ήταν ακόμη ο Δημήτρης Χαμπίδης ( Πρόεδρος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης) και οι Γεραντίδης Χαράλαμπος ( αντιδήμαρχος Σκύδρας) και Κρητίδης Θέμης ( Δημοτικός σύμβουλος Σκύδρας).
Οι αγρότες ανακοίνωσαν στους βουλευτές την απόφαση τους να οργανωθούν και να συντονιστούν μεταξύ τους οι αγροτικοί σύλλογοι των 5 Νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες ( Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα) ιδρύοντας Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων και στην συνέχεια ο συντονισμός τους με τους παραγωγικούς Νομούς σε όλη την χώρα. Ζήτησαν από τους βουλευτές την βοήθεια τους για την επίλυση των κοινών θεμάτων που απασχολούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τους αγρότες που ασχολούνται με αυτές.
Κυρίαρχο η σύνδεση στην αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2019 της επιδότησης με την παραγωγή.
Ακόμη η επίλυση του προβλήματος με τα εργόσημα των Αλβανών εποχιακών εργατών γής, η κατοχύρωση της δυνατότητας εργοσήμου στην (στον) σύζυγο , να συμπεριλαμβάνεται το αφορολόγητο στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, να εξορθολογιστεί το σύστημα του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθεί πάγια η εκτίμηση και η πληρωμή των ζημιών από καιρικές συνθήκες, να διευκολυνθεί φορολογικά ο αγρότης που συμμετέχει σε οργάνωση παραγωγών και συνεταιρισμούς, έδειξαν ενδιαφέρον για την οργάνωση τους σε οργανώσεις παραγωγών με τα νέα κριτήρια αναγνώρισης, ζήτησαν να επιμείνει το Υπουργείο στην ψήφιση Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό χρόνου αποπληρωμής από τους εμπόρους ( σε 60 μέρες) με βαριές ποινές στους εμπόρους που δεν τις τηρούν και έξοδο τους από το μητρώο εμπόρων.
Οι παριστάμενοι βουλευτές, αφού θεώρησαν ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία αυτή των αγροτών και ζητώντας την συνεχή συνεργασία μαζί τους, ανέλυσαν την κυβερνητική πολιτική στους προαναφερόμενους τομείς, στάθηκαν στον πλευρό των αγροτών σε σχέση με δίκαια αιτήματα τους, ενημέρωσαν ότι θα υπογραφεί από εβδομάδα η αλλαγή των κριτηρίων αναγνώρισης οργανώσεων παραγωγών και κάλεσαν τους αγρότες να οργανωθούν σε οργανώσεις, ενημέρωσαν ότι προωθείται η υπογραφή απόφασης για τον καθορισμό 60ήμερης το αργότερο πληρωμής από τους εμπόρους, ότι εξετάζεται και προωθείται ρύθμιση επίλυσης του προβλήματος των εργοσήμων των Αλβανών εποχιακών εργατών. Ακόμη εξετάζεται η καθιέρωση εργοσήμου και για την ( τον) σύζυγο και η φοροελάφρυνση του οργανωμένου αγρότη. Ανακοινώθηκε, επίσης, η δημόσια διαβούλευση που ξεκινά ο ΕΛΓΑ για τροποποιήσεις του κανονισμού του.
Ανέλυσαν πτυχές του φορολογικού και του ασφαλιστικού των αγροτών.
Θεωρήθηκε απόλυτα επιβεβλημένη, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2019, να συνδεθεί (επιτέλους ) η επιδότηση με την παραγωγή και όχι μόνο με τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τους αριθμού των ζώων. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε η προσπάθεια συντονισμού με τους αγρότες και τους βουλευτές όλων των «παραγωγικών» Νομών που οι επιδοτήσεις τώρα είναι πολύ μικρό τμήμα των συνολικών εισροών στον αγρότη.
Αποφασίστηκε η συνεχής και τακτική επαφή και συνεργασία για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων.