Κύριε Κωνσταντινόπουλε, η Kυβέρνηση μιλά πλέον για πολιτική διαπραγμάτευση και αισιοδοξεί ότι μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου θα έχει κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση. Εσείς τι βλέπετε; Θα κλείσει η θα μας κλείσουνε;
Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά: ή «πολιτική» διαπραγμάτευση κάνουν, ή είναι έτοιμοι να κλείσουν την αξιολόγηση. Επειδή όμως, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν υλοποιήσει ούτε το ένα τρίτο των δεσμεύσεών τους, η αξιολόγηση δεν είναι έτοιμη να κλείσει. Άρα, πάνε για «πολιτική» διαπραγμάτευση, όπως ονομάζει ο κ.Τσίπρας την εξευτελιστική εκείνη διαδικασία, κατά την οποία παρακαλά τον κ.Σόιμπλε να κλείσει η αξιολόγηση για να μη χρεωκοπήσει η χώρα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται για σκληρά νέα μέτρα εις βάρος των πολιτών, ειδικά των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η άποψή μου είναι γνωστή: θα τα ψηφίσουν όλα, αφού προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα και τον κ.Καμμένο είναι η παραμονή τους στην εξουσία.
2. Ο κ. Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τυχαία την συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή υπάρχουν σχέδια και σκέψεις στο παρασκήνιο; Μήπως το θέμα να τεθεί σε δημοψήφισμα;
Δεν υπάρχουν «τυχαία», «συμπτώσεις» και «λάθη» από παλιά και έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ.Ξυδάκης επέμεινε στη θέση του ξεκάθαρα και με μεταγενέστερες δηλώσεις. Το «λόμπι της δραχμής» που διαφεντεύει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει καταθέσει τα όπλα. Από την άλλη, η αναζοπύρωση μίας τέτοιας συζήτησης που θα ρίξει πολύ «σανό» στο δημόσιο διάλογο για άλλη μία φορά, βολεύει την Κυβέρνηση – ή έτσι νομίζουν! – για να περάσει τα νέα μέτρα στα οποία έχει δεσμευθεί.
Ο κ. Τσίπρας και ο κ.Καμμένος είναι σταθερά με το λόμπι των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους εντός της χώρας. Το παράδειγμα το δίνουν οι ίδιοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης.
Δεν αποδεχόμαστε παιχνίδια με δημοψήφισμα, όπως τον Ιούνιο του 2015. Η απάντηση είναι αποχή.
3. Υπάρχει διέξοδος από αυτή τη Βουλή με Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και νέο Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ή άμεσα εκλογές ώστε να υπάρξει νέο πολιτικό πλαίσιο και να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή;
Όπως γνωρίζετε, η δική μας Παράταξη έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο δημόσιο διάλογο για τη συγκρότηση μίας Κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, χωρίς πιθανότατα το ΚΚΕ που δεν το επιθυμεί και φυσικά μακριά από τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύουμε πως μόνο με μία τέτοια Κυβέρνηση, είναι εφικτό να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να ανακάμψει. Όμως ο κ.Τσίπρας έχει απαντήσει σε αυτή μας τη θέση προ πολλού και πολλές φορές: όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία Οικουμενική Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο το 2012, όταν επέλεξε – και μάλιστα δύο φορές! – να συγκυβερνήσει με την λαϊκιστική, ξενοφοβική και υπερσυντηρητική ακροδεξιά του κ.Καμμένου, με την οποία τους ενώνουν τελικά, απ’ό,τι φαίνεται, πολλά περισσότερα από όσα μπορούν να τους φέρουν κοντά με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Ελπίζω τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα για όλους: κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να το καταλάβει – έχει τα δικά του σχέδια και τις δικές του εμμονές. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσει εγκαίρως η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε αλλαγή των συσχετισμών με εκλογές, μέσα από τη λαϊκή εντολή, και δυνατή Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση και να προλάβουμε την εθνική καταστροφή.
4. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά και την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και την αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΔΗΣΥ;
Είναι κοινή προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές της Παράταξης. Δύσκολη, επίπονη προσπάθεια, αλλά θα τα καταφέρουμε. Προχωράμε όμως παραπέρα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τους πολίτες, για την Ελλάδα του 2030: μια Ελλάδα με ανταγωνιστική οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική αλληλεγγύη. Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση.
Είναι φυσικό η προοπτική αυτή να δημιουργεί τρόμο στο ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε Κυβέρνηση παραπλανώντας τους προοδευτικούς πολίτες με ψέματα και συγκεντρώνοντας στις τάξεις του καρεκλοκένταυρους που έτρεξαν στην αγκαλιά του κ.Τσίπρα για να μη χάσουν προνόμια και αξιώματα. Παραξενεύει βέβαια η αντίδραση της ΝΔ, που προφανώς προτιμά έναν εύκολο αντίπαλο σαν τον κ.Τσίπρα, αντί για μία ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση ευρωπαϊκού επιπέδου. Ταυτόχρονα, είναι ολοφάνερη η ενόχληση κάποιων δημοσιογραφικών ή μιντιακών κατεστημένων, που συστηματικά αποκλείουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από την ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο.
Τα δικά μας στελέχη δεν πρέπει να «τσιμπάνε» σε αυτό το δόλωμα: η νέα γενιά της Παράταξής μας θα κερδίσει τις επόμενες μάχες, γιατί έμαθε πολλά από το παρελθόν.
5. Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση που τηρεί το Ποτάμι αλλά και οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που απορρίπτουν την πρόταση συνεργασίας με τη ΔΗΣΥ; Υπάρχει διαφορά στην στρατηγική ή παίζουν ρόλο οι προσωπικές φιλοδοξίες;
Υπάρχει διαφορά στη στρατηγική: εμείς καταβάλλουμε μία συλλογική προσπάθεια, προτάσσουμε το «εμείς» έναντι του «εγώ». Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, όσοι προτάσσουν το «εγώ» τους έναντι του «εμείς», χαράσσουν δυστυχώς μία μοναχική πορεία, σε απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, στο περιθώριο της ιστορικής συγκυρίας. Ακόμα και σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μαζί με το Ποτάμι και τους πολίτες τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές.
6. Σχετικά με το χρέος του ΠΑΣΟΚ που αγγίζει τα 190 εκατομμύρια. Θα αποπληρωθεί και πώς; Πολλοί αναρωτιούνται αν υπήρξε κακοδιαχείριση και αν θα αποδοθούν ευθύνες…
Εμείς πρώτοι καλέσαμε τις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες για έλεγχο και το πόρισμα το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Μειώσαμε τις δαπάνες μας κατά 96%. Όλοι μαζί θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, με απόλυτο σεβασμό προς τους φορολογούμενους και την Πολιτεία.