Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτρέψουν τον ορατό κίνδυνο να βρεθούν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως συνταξιούχοι, αποδύονται οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και κάθε πιθανό πρόβλημα στη μετάπτωση από το ένα πληροφοριακό σύστημα στο άλλο για την ηλεκτρονική ανανέωσή της, ενδέχεται να «πετάξει» εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους εκτός συστήματος. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρούκλης, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, ιατρικά κέντρα και κλινικές και να μην εμφανίζονται στο σύστημα, ή να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι.

Η ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ απέστειλε, μάλιστα, επιστολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, στην οποία τονίζεται ότι τα οργανωτικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα του Ταμείου είναι μεγάλα και οι εργαζόμενοι στα γκισέ εισπράττουν καθημερινά με βίαιο τρόπο την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων. Μάλιστα, πρόσφατα σημειώθηκε νέο επεισόδιο προπηλακισμού υπαλλήλου στο υποκατάστημα Αγίας Σοφίας Πειραιά, με τη λύση να δίνεται στο αστυνομικό τμήμα.

Οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση να προβεί άμεσα και έγκαιρα σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, για να γίνει ομαλά η σχετική ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, ότι θα ζήσουμε νέες εικόνες ντροπής. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα. Μιλώντας στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, επισημαίνει ότι είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να αποδοθεί η ασφαλιστική ικανότητα έως το τέλος του μήνα ηλεκτρονικά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ασφαλισμένων θα είναι μεγάλη.