Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών, φοιτητές και σπουδαστές των οποίων έχουν γίνει δεκτές οι μετεγγραφές βρίσκονται ακόμα κυριολεκτικά «στον αέρα».
Συγκεκριμένα, περίπου 270 σπουδαστές των ΤΕΙ, που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις μετεγγραφής τους κατόπιν ένστασης, εξακολουθούν να μη γίνονται αποδεκτοί από τα Τμήματα στα οποία έχουν μετεγγραφεί. Τα εν λόγω Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας παραπέμπουν το πρόβλημα στο Υπουργείο και το Υπουργείο επιστρέφει το πρόβλημα στα Τμήματα, ενώ οι σπουδαστές έχουν χάσει ήδη τα εξάμηνα και δε γνωρίζουν αν θα ολοκληρωθεί τελικά η μετεγγραφή τους.
Η έκρυθμη αυτή κατάσταση συνιστά ένα επιπλέον βαρύ φορτίο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μόλις το 44% των αιτήσεων μετεγγραφής έγινε τελικά αποδεκτό (από συνολικά 12318 αιτήσεις), ενώ οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ξεπερνούν τις 2300, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών, η απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής σηματοδοτεί αδυναμία στην ουσία να σπουδάσουν, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης φοιτητικού σπιτιού, μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επιπλέον, τα ελάχιστα παρεχόμενα δωμάτια σε εστίες, η ανυπαρξία ακόμα εστιών σε πολλές πόλεις, επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.
Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από την αύξηση του κόστους σπουδών συνολικά, τα ακριβά συγγράμματα, μεταφορές και αναλώσιμα, την εμπορευματοποιημένη σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο στα πλαίσια της αποκαλούμενης «αυτονομίας των Ιδρυμάτων», που γίνεται μοχλός για να περάσει η φοιτητική μέριμνα στα Ιδρύματα και να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω. Τα παραπάνω δρομολογούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, που ψηφίζουν πλαφόν και μοριοδοτήσεις για να απορρίπτουν αιτήσεις μετεγγραφών, χτυπώντας και με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που βάζουν στο στόχαστρο τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση των Ιδρυμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό υπαίτιο: την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το πρότυπο του «Πανεπιστημίου-επιχείρηση».
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
Να γίνουν άμεσα αποδεκτές οι αιτήσεις των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφέντων σπουδαστών των ΤΕΙ, και να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο;
Κανένας σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών, να διευκολυνθούν τώρα όλοι οι αιτούντες μετεγγραφής σπουδαστές να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν, με εξασφαλισμένο το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, συγγράμματα, υποδομές;
Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής