Με τη συμμετοχή τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων, επαγγελματίες και πολίτες πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Πολιτισμού της Π.Κ.Μ. Αλέξανδρου Θάνου.

«Από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τόνισα την ανάγκη να προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ακόμη πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά. Ο φυσικός πλούτος, ο πολιτισμός, η ιστορία και τα μοναδικά αξιοθέατα πρέπει να αναδειχθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για επισκέπτες και τουρίστες. Ο πολιτισμός είναι η ζωή μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησα από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θάνο τον οποίο και ευχαριστώ για την παρουσία του, να επισκεφθεί και να ακούσει τους τοπικούς φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, κάτι το οποίο γίνεται πράξη. Με τη συνεργασία των φορέων και τις προτάσεις τους, δίνεται η δυνατότητα στον κ. Θάνο και γενικότερα στην θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού για εμπλουτισμό των δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για το τρέχον έτος, όχι μόνο για την Πέλλα, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία στο σύνολό της. Κάνουμε μια νέα αρχή, με μία νέα αντίληψη για την τουριστική προβολή του τόπου μας» ανέφερε η κυρία Αηδονά, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στη σύσκεψη.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος, αφού δήλωσε ενθουσιασμένος από την παρουσία του στην Π.Ε. Πέλλας για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δήλωσε ότι «ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος της Πέλλας αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα, μέσω του οποίου η Π.Ε. Πέλλας μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ θερμά την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αηδονά που μου δίνει την ευκαιρία να ακούσω τις προτάσεις σας και τους προβληματισμούς σας όσον αφορά τον τουρισμό, ώστε, μέσα από έναν σταθερό βηματισμό συνεργατικότητας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας. Άλλωστε, η συνέργεια θέλει συνέχεια και η σημερινή συνάντηση είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο κ. Θάνος δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τουρισμό που υλοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια μέσω μιας ολιστικής – βιωματικής προσέγγισης που απαιτείται από τις σύγχρονες τάσεις στη διεθνή τουριστική αγορά.

Επίσης, ο κ. Θάνος υπογράμμισε τον στόχο της προσπάθειας που γίνεται στον τομέα του τουρισμού που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως τις θεματικές ενότητες εκείνες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στο τουριστικό προϊόν της Π.Κ.Μ. πάρα πολλά θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, διότι υπάρχει τεράστιο απόθεμα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο κομμάτι αυτό. Ο περιπατητικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, το ισχυρό brand name «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς και σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό μαζί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αποτελούν τους κύριους άξονες της στρατηγικής στον τουρισμό για την Π.Κ.Μ. Άλλωστε, ο τουρισμός αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα κάτι που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια με την ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού πρότεινε τη δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Π.Ε. Πέλλας, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου θα συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στο ευρύ κοινό, σκέψη που βρήκε σύμφωνους τους παρευρισκόμενους.

Οι φορείς στις τοποθετήσεις τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σύσκεψης και αναφέρθηκαν σε προβλήματα, κυρίως υποδομών, η επίλυση των οποίων θα καταστήσει άμεσα, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ως έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Επιπλέον, πρότειναν ιδέες και δράσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ώστε, αυτές να αποτελέσουν ένα κοινό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με οφέλη για όλους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης και Γιάννης Ανδρίτσος, οι κ.κ. Δήμαρχοι Αλμωπίας, Έδεσσας και Πέλλας Δημήτρης Μπίνος, Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόρης Στάμκος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας Ιορδάνης Κιοσέογλου, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως της Αερολέσχης Έδεσσας, του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων, των Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λουτρακίου και Π. Αγίου Αθανασίου, στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων, συνεργάτες και υπάλληλοι της Π.Ε. Πέλλας.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Θάνου, παρουσία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά και της Περιφερειακής Συμβούλου Μαρίας Ζωγράφου – Τσαντάκη σχετικά με τα συμπεράσματα της ευρείας συνάντησης με τους φορείς τουρισμού της Πέλλας.