Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία που αφορά την καθημερινότητα του και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου.

Οι προθέσεις του νομοθέτη για μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή του πολίτη (συνήγορος του πολίτη, επιτροπή διαβούλευσης) τορπιλίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν. Οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής, που εμμένει σε παραδοσιακούς εσωστρεφείς μεθόδους εμπλοκής του πολίτη στην λήψη αποφάσεων, θεωρείται πλέον ανεπαρκής. Η ολιγαρχική λήψη αποφάσεων και τα κλειστά μοντέλα διοίκησης που έχει υιοθετήσει και η νυν δημοτική αρχή, δίνουν πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις ενώ πολλές φορές μπορεί να αφήσουν άρωμα διαφθοράς και αδιαφάνειας, τέλος είναι φανερό ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης από μεριά των πολιτών εκδηλώνεται με την αυξημένη αποχή από τις εκλογικές-συμμετοχικές διαδικασίες.

Ο πολίτης και η ενεργό συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων δεν αποτελούν προτεραιότητα και επιθυμία της διοίκησης. Ο δήμος αν και δείχνει εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες (ανακαίνιση χώρου δημοτικού συμβουλίου), αν και διαθέτει μέλη με γνώση των εξελίξεων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν τολμάει να κάνει την υπέρβαση και να προωθήσει την ανοικτή διακυβέρνηση, την διαφάνεια, την δημόσια συμμετοχή.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δίνει τεράστιες δυνατότητες ενεργής συμμετοχής του πολίτη στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη «άμεσης ηλεκτρονικής δημοκρατίας». Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικών επιλογών η ηλεκτρονική μέσω διαδικτύου απευθείας μετάδοση (με δυνατότητα επιβολής σχολίων, προτάσεων από πολίτες) δημοτικών συμβουλίων, οικονομικών επιτροπών, επιτροπών ποιότητας ζωής, σχολικών επιτροπών, ο ηλεκτρονικός διάλογος με κατάθεση προτάσεων απόψεων, οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά αιτήματα, η ηλεκτρονική διαβούλευση και πολλές άλλες εφαρμογές που ενθαρρύνουν την καινοτομία και την ενεργό συμμετοχή.

ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ