Η Διοίκηση της ΠΚΜ την ώρα που αποδέχεται και εφαρμόζει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ως εθνική πολιτική, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με εργαλείο την ΚΑΠ ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, που βρίσκονται στο δρόμο αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, πρότεινε την έκδοση κοινού ψηφίσματος με βάση τρεις άξονες

• να καθίσει η κυβέρνηση σε διάλογο με τους αγρότες
• να δώσει η κυβέρνηση λύσεις στα προβλήματά τους
• οι αγρότες να αγωνίζονται με “κοινωνική ευθύνη” (εννοώντας χωρίς κλείσιμο δρόμων κλπ, καλλιεργώντας ουσιαστικά τον κοινωνικό αυτοματισμό)
Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε :
– Την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών , που προβάλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
– Το δικαίωμά τους να τα διεκδικούν με όποιες μορφές οι ίδιοι οι αγρότες συλλογικά θα αποφασίζουν.

Το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων – διεκδικήσεων που στηρίζουμε περιλαμβάνει:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Για την ασφάλιση – σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας. Να μην επιβληθεί περικοπή κατά 60% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων του ΟΓΑ συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή τους σύνταξη.
Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών για τον ΕΝΦΙΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις πιστοποιήσεις ψεκαστικών κ.ά. Να μην επιβληθεί πρόσθετο, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης και ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά).
Για τις οφειλές στον ΟΓΑ: Να αποσυρθεί αμέσως η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ. Καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΓΑ. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρεών, διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού αγροτικού εισοδήματος.
Για τα αγροτικά χρέη: Ακατάσχετο ετήσιο όριο 15.000 ευρώ, στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτών. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Για την κτηνοτροφία: Να μην ισχύσουν οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές. Να καταργηθεί η φορολογία στο κρασί και ν’ αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν, ήδη, κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%). Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να αρθεί ο αποκλεισμός από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις όσων καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα» αγρότες.
Για οφειλόμενα και άτοκα δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιδοτήσεις, επιστροφές, αποζημιώσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κ.ά. καθώς και από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους. Το κράτος να εγγυηθεί για την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Για αποζημιώσεις – ΕΛΓΑ: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το κεφάλαιο από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από το εμπάργκο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις («πακέτο Χατζηγάκη») που κέρδισαν οι αγρότες με τους σκληρούς αγώνες το 2008 – 2009, όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.