Για να καλύψει τις ανάγκες από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το διπλό εγκλωβισμό στα νησιά του Β. Αιγαίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη εργαζομένων για την Υπηρεσία Ασύλου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης, που πληρώνονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Επίσης, προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας 8μηνης διάρκειας, που πληρώνονται με μισθό φτώχειας 500 ευρώ.
Ολοι οι παραπάνω εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα σε απαράδεκτους χώρους για τους ίδιους αλλά και τους πρόσφυγες-μετανάστες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:
Συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που πραγματοποίησαν απεργία, παραμένουν απλήρωτοι, 60 από τους συνολικά 370 παραμένουν και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι, λόγω αναδιαρθρώσεων των υπηρεσιών του υπουργείου, θα καθυστερήσει για όλους η καταβολή της μισθοδοσίας τους. Η απάντηση του υπουργείου στα αιτήματά τους ήταν γενικόλογες υποσχέσεις.
Οι εργαζόμενοι με τα 8μηνα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί των εργαζομένων, μετακινούνται με δικά τους έξοδα προς τα, συχνά απομακρυσμένα, hotspots, ενώ υπάρχουν και περιστατικά απαράδεκτης συμπεριφοράς και εκφοβισμού των εργαζομένων από πλευράς του εκάστοτε «υπευθύνου» και «προϊσταμένου».
Επίσης, παρόλο που πέρασαν 3 μήνες από τη σύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν υπάρχει οργανόγραμμα, το υπουργείο δεν έχει προσωπικό ούτε δική του στέγη, αλλά φιλοξενείται προσωρινά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να πληρώνονται και ασφαλίζονται κανονικά οι συμβασιούχοι, να ενεργοποιηθούν όλα τα βιβλιάρια ΙΚΑ, ανεξάρτητα από τα ένσημα.
Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Να δοθεί το επίδομα μετεγκατάστασης σε όσους το δικαιούνται.
Να δοθούν μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κλπ.), σε όσους εργαζομένους το χρειάζονται (π.χ. καθαρίστριες).
Να γίνει εμβολιασμός των εργαζομένων.
Να εξασφαλισθεί η δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τα hotspots και τα απομακρυσμένα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.
Να αναγνωριστεί ως βαρειά και ανθυγιεινή η δουλειά στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους και να καταβληθεί το σχετικό επίδομα.
Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά και από τη χώρα και να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο hotspot και κανένα κέντρο κράτησης.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Γκιόκας
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Σταύρος Τάσσος