Με βάση το άρθρο 99 παρ.2 του ν.4172/2013 η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τους εργαζόμενους (ιατρικούς επισκέπτες – πωλητές) για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων με ΛΤΠ προ Φόρων 12.000 ευρώ και άνω και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2016.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα «ροκανίσει» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα των εργαζόμενων, αφαιρώντας τους ως και ένα μισθό ετησίως. Αποτελεί μια ακόμα έκφραση της φοροληστείας στο εισόδημα των εργαζόμενων, η οποία κλιμακώνεται μαζί με το τσάκισμα των κλαδικών ΣΣΕ, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την εναλλαγή ανεργίας – ελαστικής εργασίας.
Τα αυτοκίνητα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι εργαλεία δουλειάς. Δεν είναι εισόδημα ή παροχή. Η χρήση τους δεν είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική. Γι αυτό άλλωστε προϋπόθεση πρόσληψης είναι η κατοχή διπλώματος οδήγησης. Είναι απαράδεκτο, επομένως, να φορολογηθούν οι εργαζόμενοι για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων.
Η ΟΕΦΣΕΕ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων αυτών, δεν δέχεται καμιά «προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων» της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης, όπως ειπώθηκε από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 9/2 και απαιτεί την απόσυρση της απόφασης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης