Με αφορμή την καθιέρωση της 13ης Φεβρουαρίου ως «Διεθνούς Ημέρας Προφυλακτικού» από το διεθνές Ίδρυμα AHF (Aids Healthcare Foundation), το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώνει τα εξής:

«Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 13ης Φεβρουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας Προφυλακτικού ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation). Στόχος της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική υγεία και τη σημασία της σωστής χρήσης προφυλακτικού στην πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας και την έγκυρη ενημέρωση της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας των εφήβων εφαρμόζει, από το 2011, μέσω των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια μέσω του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, πρόγραμμα αγωγής υγείας στα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα». Στο πλαίσιο της ενημερωτικής αυτής παρέμβασης τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της χρήσης του προφυλακτικού στη σεξουαλική υγεία του ανθρώπου.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και μέσω του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας θα συμμετέχει, μαζί με άλλους φορείς, στη δημόσια ενημερωτική παρέμβαση που διοργανώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία της σεξουαλική τους υγείας και την πρόληψη από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τον ιό HIV/AIDS μέσω της προώθησης και της παρότρυνσης της χρήσης προφυλακτικού. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα διανεμηθούν έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά.

Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 13/2/2017
Ώρα 11.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.
Πλατεία Καμάρας, Πλατεία 4 Σχολών, Α.Π.Θ. Κεντρική είσοδος ΠΑ.ΜΑΚ.
Street work στη γύρω περιοχή.
Ώρα 4 μ.μ. – 6 μ.μ. Διεθνές Πανεπιστήμιο

Τρίτη 14/2/2017 :
Ώρα 11.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.
Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Οι συνεργαζόμενοι φορείς:
Τμήμα Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «ThessCheckpoint» και το «Κέντρο Ζωής». Παρουσία και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC).