Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο Ελλάδα και θεσμοί και μετά την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις για συντάξεις, φορολογικά και εργασιακά

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Γ. Ντάισελμπλούμ εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό, αλλά και στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Όπως είπε ο Ολλανδός “Συνεχίζουμε στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί το 2015”.

Ανέφερε επίσης ότι “Οι θεσμοί θα γυρίσουν, δεν υπάρχει δέσμευση προνομοθέτησης μέτρων”.

Έχουμε από τη μια τις μεταρρυθμίσεις και έχουμε και ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό δρόμο. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σε βάθος, θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα που θα ωθήσουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στο μίγμα της πολιτικής, επισημαίνοντας “ότι θα μετακινηθούμε από τη λιτότητα στις βαθιές μεταρρυθμίσεις”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε εξάλλου ότι “δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, αν και όλοι νιώθουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη – άρα αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο”.

“Δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Αν η αποστολή των θεσμών είναι επιτυχής θα μπορούμε να το συζητήσουμε στο Eurogroup τον Μάρτιο, αν όχι τότε αργότερα”

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

“Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί «πέτυχε» να έρθει η τρόικα (τώρα κουαρτέτο) στην Ελλάδα.

Δεσμεύτηκε βέβαια για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Με στόχο, να «ικανοποιηθεί το ΔΝΤ», το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του.

Χωρίς πολιτική συμφωνία και με την υπόσχεση για «Αντισταθμιστικά» εφ’ όσον όμως πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), τα οποία θέτουν εμπόδια στην επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το ερώτημα είναι σε τι άλλο δεσμεύτηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;

Για πόσα χρόνια θα ισχύσει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ;

Τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Γιατί ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλά για συζήτηση μετά το 2018.

Πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ; Γιατί αυτό είναι άμεση αναγκαιότητα.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις….

Ελπίζουμε κάτι να έχει να μας πει γι’ αυτά ο Υπουργός Οικονομικών”.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δέθηκε νέα μέτρα για μετά το 2018

«Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β’ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος» αναφέρει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι: «Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και «αντισταθμιστικά μέτρα» είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν.

Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 21 Φλεβάρη, σε όλη τη χώρα μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη μαχητική απάντηση στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες».

Ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού στο Twitter: