Την άμεση παύση της δικαστικής δίωξης 21 εργαζομένων του δήμου Έδεσσας από την δημοτική αρχή και την ακύρωση των απολύσεων τους, ζητά με ανακοίνωση της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ταυτόχρονα καλεί σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της πόλης στις 17 Μαρτίου, μέρα για την οποία έχει οριστεί η δίκη των εργαζομένων, μετά από μήνυση του δημάρχου επειδή εμπόδισαν συνεδρίαση που θα αποφάσιζε το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης που διαχειριζόταν το Κέντρο Καταρρακτών.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει:

«Στις 17 του Μάρτη γίνεται η δίκη εικοσιένα (21) εργαζομένων του Δημοτικού Κέντρου Καταρρακτών Έδεσσας και άλλων συνδικαλιστών, έπειτα από μήνυση του Δημάρχου Έδεσσας, Δ. Γιάννου. Οι συνάδελφοι κατηγορούνται με αναληθείς και αναπόδεικτες κατηγορίες ότι στις 30 Ιανουαρίου 2015 απείλησαν και εμπόδισαν το Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης να εισέλθουν στο Κέντρο των Καταρρακτών, όπου θα συνεδρίαζαν με μοναδικό θέμα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, που θα πετούσε στο δρόμο της ανεργίας δεκάδες εργαζόμενους της επιχείρησης, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της συνεδρίασης.

Αφού όλες οι δημοτικές αρχές, μαζί με αυτήν του κ. Γιάννου, απαξίωσαν και διαχειρίστηκαν το Κέντρο των Καταρρακτών σαν μαγαζάκι τους, εκείνη την περίοδο με μια αναιτιολόγητη και βιαστική απόφαση, ο Δήμαρχος Έδεσσας επιχείρησε να κλείσει τη Δημοτική Επιχείρηση των Καταρρακτών και να πετάξει στην ανεργία τους εργαζομένους, με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά ώστε να απαλλάξει τις διοικήσεις της δημοτικής επιχείρησης από πιθανές ατασθαλίες και χρέη.

Οι εργαζόμενοι με την καθολική τους παρουσία και συμπαράσταση εκατοντάδων συμπολιτών και συνδικαλιστών, προσπάθησαν να πείσουν τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. μην προχωρήσουν βιαστικά στο κλείσιμο της επιχείρησης, αφού ήδη διαφαινόταν δυνατότητα θετικής λύσης στο ζήτημα των εργαζομένων της επιχείρησης στα πλαίσια διαπραγμάτευσης με τη νεοεκλεγείσα, εκείνη την περίοδο, κυβέρνηση, όπως και τελικά έγινε. Η παρουσία των συνδικαλιστών και των εργαζομένων ήταν επιβεβλημένη εφόσον η απόφαση συνδέονταν με άμεσες απολύσεις χωρίς προηγούμενο διάλογο.

Οι παρευρισκόμενοι υπερασπίστηκαν το ύψιστο κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία ζητώντας απλά να δοθεί χρόνος για την επίτευξη λύσης και όχι απόλυσης. Ο Δήμαρχος, προφανώς ενοχλημένος από την μαζική, υγιή αντίδραση των εργαζομένων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Έδεσσας, κατέφυγε για ακόμη μία φορά σε κινήσεις εκφοβισμού εκτοξεύοντας ευθείες απειλές σε παρευρισκόμενους εργαζόμενους και συνδικαλιστές που δεν είναι της δικής του πολιτικής και κομματικής προτίμησης, καλώντας παράλληλα την αστυνομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή του Δημάρχου Έδεσσας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εκφοβισμού της συνδικαλιστικής δράσης με στόχο την φίμωσή της.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταδίκη εργαζομένων και αγωνιστών του εργατικού κινήματος για το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να υπερασπίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στον μισθό, να υπερασπίζονται δηλαδή την ίδια τους τη ζωή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στήνεται βιομηχανία διώξεων από το Δήμαρχο Έδεσσας σε κάθε εργαζόμενο ή συνδικαλιστή που υπερασπιζόμενος το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία ασκεί κριτική στις πράξεις του ως διοίκηση.

Αντί να μηνύει και να διώκει εργαζόμενους ο Δήμαρχος Έδεσσας, ας εξηγήσει στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης, πώς είναι δυνατόν μια μονοπωλιακή τουριστική επιχείρηση δίπλα στους καταρράκτες, να έφτασε στο σημείο της διάλυσης και του κλεισίματος. Πώς γίνεται να έχει πέσει έξω το Κέντρο των Καταρρακτών, το φιλέτο της πόλης, που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε μήνα. Η συνειδητή απαξίωση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή για τη συκοφάντηση των υπηρεσιών και των εργαζομένων τους, με στόχο το ξεπούλημα και τις απολύσεις.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:

· Απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης και την απαλλαγή των συναδέλφων μας εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση και των συνδικαλιστών που τους συμπαραστάθηκαν.

· Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα και τους συμπολίτες μας σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 και ώρα 09:00πμ στα δικαστήρια της Έδεσσας. Καμιά δίωξη, κανένας εργοδοτικός εκφοβισμός δεν θα σταματήσει τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

· Αναθέτει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να παρευρεθεί στη δίκη και να καταθέσουν εκπρόσωποί της ως μάρτυρες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.».