Κυριακή εχθές και ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στο Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας λίγο πριν τις 18:00 μ.μ. όπου και έλαβε χώρα το Έθιμό της συγχώρεσης “Λάμκα” με τη συνεργασία του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και του Φ.Σ.Ε. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το έθιμο της “Λάμκας” ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας. Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του “Πατριάρχη” δηλαδή.

Η συγκέντρωση αυτή ήταν μία συμβολική οικογενειακή εκδήλωση, όπου να νεώτερα μέλη της, έδειχναν τον σεβασμό τους προς τον πρεσβύτερο. Αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα τους λάθη.

Στην συνέχεια ο παππούς έδενε σ’ ένα καλάμι ή στον πλάστη, μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε. Τα μικρά παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν με το στόμα το αυγό. Το παιδί που το κατόρθωνε κέρδιζε το χειροκρότημα όλων και ο παππούς του έδινε ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.

Έτσι μ’ αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή “καθαρή” από μικρές ή μεγάλες “αμαρτίες” και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα.

Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά).

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τη σκυτάλη οι καταπληκτικοί balguns. Οι διαφορετικές μουσικές επιρροές των μουσικών της μπάντας τους οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου style παιξίματος και ήχου, που το ονομάζουν Balkan Con-Fusion. Πιο συγκεκριμένα, ως βασικό συστατικό χρησιμοποιούν τη βαλκανική μουσική από όπου και αντλούνε θέματα και ρυθμούς από την παράδοση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μίξη παράδοσης με τα δυτικά, μοντέρνα είδη μουσικής όπως Jazz, rock, funk Κ.λ.π. Έτσι λοιπόν με τις δικέςτους συνθέσεις, μας ξεσήκωσαν και περάσαμε μια υπέροχη βραδιά με χορευτικά και παραδοσιακά κομμάτια διασκευασμένα από τους ίδιους.


Στις 20:00 ακριβώς έξω από το Εδεσσαϊκό στάδιο ήδη είχαν μαζευτεί πολλές εκατοντάδες κόσμου για να δουν από κοντά το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, ένα έθιμο όπου πέρυσι δεν μας έκανε το χατήρι ο καιρός μιας και έβρεχε πολύ. Εντυπωσιακά βεγγαλικά γέμισαν τον Εδεσσαϊκό ουρανό και όσοι κάθισαν να δουν το υπερθέαμα ανταμοίφθηκαν. Η αστυνομία και η Πυροσβεστική ήταν άψογη και δίπλα στους πολίτες για την ομαλή λειτουργία της εκδήλωσης.

Πραγματικά ένα επιτυχημένο καρναβάλι έλαβε τέλος και εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές για την εκπληκτική οργανωτική επιτροπή που έδωσε το καλύτερό της εαυτό για να βγει τόσο πολύ επιτυχημένο αποτέλεσμα καθώς και για όλους τους συμμετέχοντες, επισκέπτες και ιδίως τους συμπολίτες Εδεσσαίους και Εδεσσαίες καθώς και τις επιχειρήσεις που χωρίς τη χορηγία τους δεν θα μπορούσε να επιτευχθούν τα καρναβάλια!

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα την Καθαρά Δευτέρα, με το τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ Έδεσσας που θα φροντίσει για νηστίσιμη φασολάδα «γκουρμεδιά» στους Μικρούς Καταρράκτες ώρα 11 π.μ., ενώ για τον χαρταετό ο Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας οργανώνει εκδήλωση στο περίπτερο ΦΟΕ ώρα 12μ, όπως επίσης εκδηλώσεις οργανώνονται στο Ανεμοδρόμιο Ζέρβης-Παναγίτσας και στους οικισμούς και σε σημεία θέας της Πέλλας.