Εγκρίθηκε σήμερα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης και η Στρατηγική Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περιοχές οχτώ Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, ύψους 84,5 εκ. ευρώ, ενώ παρουσιάστηκε και το αρχικό σχέδιο δράσης, με την κατανομή των ποσών και τους θύλακες επικέντρωσης (επισυναπτόμενος χάρτης).
Το σχέδιο αυτό θα εξειδικευτεί περαιτέρω τόσο ως προς τις δράσεις, όσο και ως προς τις παρεμβάσεις και θα δοθεί για επεξεργασία στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, την επόμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 να εγκριθεί κι έτσι να δρομολογηθούν οι προσκλήσεις, οι εντάξεις, η χρηματοδότηση και η υλοποίηση των επιλεγμένων παρεμβάσεων.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατά την εισήγησή της επισήμανε ότι «πρόκειται για συλλογική προσπάθεια, μέσα από την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων, ώστε να αξιοποιηθούν σημαντικότατοι πόροι, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, ειδικά σε θύλακες υποβάθμισης. Στόχος μας είναι η ισοκατανομή των έργων κι όχι η ποσοστιαία κατανομή των κονδυλίων ή η κατανομή τους με βάση πληθυσμιακά μεγέθη ή την έκταση που καταλαμβάνουν. Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν στη στρατηγική μας οι θύλακες επικέντρωσης, δηλαδή οι περιοχές που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να γίνουν εκεί οι κύριες παρεμβάσεις, διαθέτοντας τουλάχιστον το μισό προϋπολογισμό για έργα στις συγκεκριμένες περιοχές. Χωρίς ωστόσο να λειτουργήσουν περιοριστικά σε δράσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν να ωφελήσουν το σύνολο της επικράτειας του κάθε Δήμου και είναι το υπόλοιπο 50% του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με τη στρατηγική, τα 16 εκ. ευρώ θα διατεθούν για δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα 10 εκ. ευρώ για δράσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τα 9 εκ. ευρώ για ψηφιακά συστήματα εκσυγχρονισμού και οργάνωσης και τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 50 εκ. ευρώ) για δράσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στη βελτίωση αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος κ.ά.
«Πρόθεση και στόχος, θέλω να πιστεύω όλων μας, είναι το προτεινόμενο σχέδιο δράσης να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναγέννηση της πόλης, στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης», τόνισε η κ. Πατουλίδου.
Σύμφωνα με την πρώτη κατανομή των πόρων ανά άξονα προβλέπονται:
1.Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα
-Προϋπολογισμός περίπου 16 εκ. ευρώ.
-Ειδικοί στόχοι τρεις:
1.1.Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και προώθηση της καινοτομίας.
1.2.Ανάπτυξη και πιστοποίηση δεξιοτήτων.
1.3.Ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού με βάση τον πολιτισμό.
2.Θεσσαλονίκη συνεκτική
-Προϋπολογισμός περίπου 13 εκ. ευρώ.
-Ειδικοί στόχοι τρεις:
2.1.Ανακούφιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης και ενσωμάτωση των μειονεκτουσών ομάδων.
2.2.Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών.
2.3.Προώθηση της αστικής παιδείας.
3.Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική
-Προϋπολογισμός περίπου 50 εκ. ευρώ.
-Ειδικοί στόχοι τρεις:
3.1.Βελτίωση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (με τη χρήση της οικοσυστημικής προσέγγισης).
3.2.Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος.
3.3.Ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
4.Θεσσαλονίκη αποτελεσματική
-Προϋπολογισμός περίπου 6 εκ. ευρώ.
-Ειδικοί στόχοι δύο:
4.1.Εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εκσυγχρονισμός της οργάνωσης των τοπικών λειτουργιών.
4.2.Ενδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών.