Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη μηδενική απορρόφηση από την κυβέρνηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία κατέθεσε σχετική ερώτηση και έκανε την ακόλουθη δήλωση.
«Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί όλους τους προϋπολογισμούς σε λαϊκισμό. Αλλά και ως αντιπολίτευση είχε απορροφήσει όλες τις «κατηγορίες» κατά της τότε κυβέρνησης για «παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία».
Εκεί που παρουσιάζει μειωμένα ή ανύπαρκτα αντανακλαστικά είναι όταν πρέπει να απορροφήσει εγκεκριμένα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατο έγγραφό της ανακοίνωσε την απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του προγράμματος διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016.
Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε. Η Κύπρος το 84,8%, η Κροατία το 96.9%.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που το «κοντέρ αξιοποίησης» χτύπησε 0%. Ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκ. ευρώ που δικαιούμαστε.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κυβέρνηση αδιαφορίας και ανικανότητας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2015-2016 προϋπολόγισε το ποσό των 150 εκατομμύριων ευρώ για τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία. Η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους.
Από τον σχετικό πινάκα κατανομής και απορρόφησης των συγκεκριμένων πόρων ανά κράτος μέλος προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μηδενική απορρόφηση για την ίδια περίοδο.
Αυτή η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς τέτοια προγράμματα είναι δυνατόν να καλύψουν ζημιές που έχουν προκύψει λόγω των κεφαλαιακών έλεγχων και του ρωσικού εμπάργκο.
Κατόπιν τούτων ρωτάτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πόρων του προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία συνιστά κίνδυνο απώλειας των συγκεκριμένων κονδυλίων για την Ελλάδα;
Θα επηρεαστεί η μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους;