Διαβάζοντας στα τοπικά διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης την επιστολή – πρόταση για χαρακτηρισμό της Πέλλας ως ιστορική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τους κ.κ. Ερυθρόπουλο Κοσμά Πρόεδρο Τοπ. Τμημ. Πέλλας ΣΕΠΕΚΕΜ, Σουκιούρογλου Ιωάννη Πρόεδρο Νομαρχιακού Τμημ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας, Αβραμίδη Ελευθέριο Πρόεδρο Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Πέλλας, αλήθεια αισθάνθηκα χαρά και ικανοποίηση για μια πρόταση που υπέβαλα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2006 (τότε Νομάρχης ήταν ο Πάκης Σιβένας και εγώ Νομαρχιακός σύμβουλος με την παράταξη του Θ.Θ.). Δυστυχώς όμως η πρωτοβουλία μου δεν υιοθετήθηκε και δεν προωθήθηκε.

Σας καταθέτω αυτούσια την πρότασή μου:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΕΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Μακεδονία έχει να επιδείξει σημαντικό αριθμό πόλεων μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η Θεσσαλονίκη, η Βεργίνα, το Δίον, οι Φίλιπποι είναι μερικές από αυτές. Η πόλη όμως που υπήρξε σύμβολο της μακεδονικής γης, αυτή που γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο, που είναι ταυτόσημη με την ίδια την ιστορία της Μακεδονίας είναι η Πέλλα. Το κομμάτι της ιστορίας που ανήκει στην Πέλλα είναι, κατά τη γνώμη μου, από τα σημαντικότερα της Παγκόσμιας ιστορίας.
Για την Ελλάδα η Πέλλα είναι εθνικός πλούτος. Κι αυτός ο πλούτος ανήκει στο Νομό μας. Έχουμε λοιπόν το προνόμιο, αλλά και την υποχρέωση να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να προσδώσουμε αξία στον τόπο αυτό.
Η Νομαρχία Πέλλας οφείλει να κάνει πολλά, για την ανάδειξη και την προστασία της υλικής και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διεκδικήσουμε μια επίσημη ονομασία για την Πέλλα ως «Ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας», μια ονομασία που να σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τον χώρο αυτό, κάτι που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, κάτι που δεν είναι απλώς συμβολικό, αλλά μπορεί σε κρίσιμες καταστάσεις να έχει πολύ σοβαρά υλικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. «Πέλλα Ιστορική Πρωτεύουσα της Μακεδονίας» είναι μια επωνυμία που θα απευθύνεται προς την Ελληνική αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα, προβάλλοντας όχι μόνο τους πολιτιστικούς της τίτλους αλλά και τα ιστορικά δικαιώματα του τόπου αυτού.
Η Πέλλα είναι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος, ένας χώρος που εμείς τον αγαπάμε αλλά και όλοι οι έλληνες τον θεωρούν σημαντικό, δυστυχώς δεν ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (σύμφωνα με την UNESCO).
Συγχρόνως με την επωνυμία, πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού και κάθε αρμόδιος φορέας, να δρομολογήσει μια διαδικασία τοποθέτησης της Πέλλας στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως ο Μιστράς, η παλιά πόλη της Ρόδου, οι Φίλιπποι, η Βεργίνα, η Επίδαυρος, η Ολυμπία, οι Δελφοί κ.α. ή τουλάχιστον να ξεκινήσει μια διαδικασία ένταξης όπως για την Κνωσσό, Νικόπολη, παλιά πόλη της Κέρκυρας, Πρέσπες, Δαδιά, Σαμαριά κ.α.
Οι προσπάθειες αυτές από μέρους μας είναι πολύ σημαντικές και θα έχουν πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Εκτός από την τουριστική προβολή οφείλουμε να αποδώσουμε εμείς στον τόπο μας την ιστορική αξία που έχει και να μην θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, μόνο δικό μας κτήμα. Ανήκει στην ανθρωπότητα και έτσι πρέπει να τη χειριστούμε.
Επιτέλους η Πέλλα πρέπει να κατακτήσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει. Οι σύγχρονοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες δεν πρέπει να αισθάνονται καθόλου περήφανοι αφού η ιστορικότερη περιοχή της χώρας μας (και όχι μόνο) είναι παράλληλα και η πιο παραμελημένη. Ας τολμήσουμε το μεγάλο βήμα. Η ανάδειξη της Πέλλας σε ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας αποτελεί χρέος τιμής των σύγχρονων πολιτικών στην ιστορία, αλλά και ελάχιστο χρέος απέναντι στην εμπιστοσύνη που ζητούν – ειδικά αυτήν την περίοδο- από τους πολίτες.
Είμαι βέβαιος ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πέλλα και θεωρώ πως είμαστε απολύτως αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως θεματοφύλακες ενός πολύ σημαντικού τμήματός της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητώ από το Ν.Σ. την έκδοση ομόφωνης απόφασης στην οποία θα χαρακτηρίζεται η ΠΕΛΛΑ ως ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στους παρακάτω αποδέκτες:
Υπουργείο Εσωτερικών,
Υπουργείο Πολιτισμού
Βουλή των Ελλήνων
Πολιτικά Κόμματα
Στάθης Καστερίδης
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Στην συνέχεια ο βουλευτής Γ. Καρασμάνης στις 9-11- 2006 κατέθεσε την αναφορά της πρότασής μου στους Υπουργούς 1. Πολιτισμού 2. Μακεδονίας Θράκης 3. Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 4. Οικονομίας και Οικονομικών 5. Ανάπτυξης και 6. Εξωτερικών. Έλαβε διάφορες απαντήσεις χωρίς όμως να δοθεί λύση (αναρμοδιότητα κ.λ.π. κοινώς υπεκφυγές).
Σας καταθέτω συνημμένα την ερώτηση και τις σχετικές απαντήσεις.
Επίσης σας πληροφορώ ότι η πρότασή μου αυτή δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες του Νομού μας:
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ αριθμ. φύλλου 3099/1-11-2006
ΠΡΩΪΝΗ αριθμ. φύλλου 6985/1-11-2006
ΠΟΛΙΤΕΙΑ αριθμ. Φύλλου 150/8-11-2006
ΠΡΩΪΝΗ αριθμ. Φύλλου 7041/24-1-2007
Στις 31-3-2015 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για την ψήφιση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού Δήμου Πέλλας 2015-2019 και στο κεφάλαιο του Πολιτισμού καταθέσαμε επακριβώς την εξής πρόταση:
‘’Κήρυξη της Πέλλας ως ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας (το 2006 κατατέθηκε πρότασή μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς δεν εγκρίθηκε).
Συνοψίζοντας τα παραπάνω και χωρίς να σας κουράσω περαιτέρω, χαιρετίζω την ενέργεια των ανωτέρω η οποία έρχεται ως αρωγός να συνταχθεί στην ως άνω πρωτοβουλία μου ωστόσο με μια διαφορά ως προς την πρόταση.
ΠΕΛΛΑ Ιστορική πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και όχι ΠΕΛΛΑ Ιστορική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Υ.Γ. Είθε η υποβολή της πρότασης από τους Προέδρους των αναφερομένων παραπάνω Συλλόγων να ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ «ΠΕΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ