Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την καθολική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των Ελλήνων πολιτών και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους επαγγελματίες που έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων, προβλέπεται η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ώστε να καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.

Η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου θετικού μέτρου στόχο έχει την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά με την εφαρμογή του αναμένεται να ανακύψουν κάποια σημαντικά ζητήματα ακόμη και βιωσιμότητας των υπόχρεων στην εγκατάσταση τερματικών μηχανημάτων.

Σήμερα, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμού λόγω οφειλών προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η σύνδεση, λοιπόν, των τερματικών μηχανημάτων με τους δεσμευμένους λογαριασμούς αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στη ρευστότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις.

Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η δημιουργία ενός νέου ακατάσχετου λογαριασμού που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πληρωμές της επιχείρησης όπως προμηθευτές, μισθοδοσία, οφειλές προς Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Παράλληλα, από το συγκεκριμένο λογαριασμό θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης εργοδοτικής αμοιβής έως 1.200 ευρώ μηνιαίως για τους εκπροσώπους της επιχείρησης όπως προβλέπεται για τους μισθωτούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η μη σύνδεση των τερματικών μηχανημάτων με νέους ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς;»