Καινοτόμες παραγωγικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Phil Hogan και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Πιο αναλυτικά, ο Επίτροπος Γεωργίας και ο Υπουργός επισκέφθηκαν αρχικά την τυροκομική μονάδα «Κουρέλλας ΑΕ» στα Γρεβενά που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία γάλακτος και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας (φέτα, γιαούρτι) με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και στην παραγωγή ζωοτροφών και στην ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας με καινοτόμες εφαρμογές (συμβολαιακή κτηνοτροφία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων κ.α).

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την πρότυπη αιγοπροβατοτροφική μονάδα στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, η οποία – μέσω της συμβολαιακής συνεργασίας – τροφοδοτεί την τυροκομική μονάδα με γάλα το οποίο προέρχεται από εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, η επίσκεψη στις πρότυπες κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες, σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη και ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας, ως του πλέον δυναμικού και ελπιδοφόρου κλάδου της κτηνοτροφίας, δεδομένου μάλιστα ότι ασκείται κατά κανόνα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.

Ο Επίτροπος Γεωργίας επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διεθνή παρουσία για τα δύο ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, τη φέτα και το γιαούρτι και παράλληλα υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Επιπλέον, τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Γεωργίας και ο κ. Αποστόλου μετέβησαν στο Αμύνταιο της Φλώρινας όπου επισκέφθηκαν το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα, που παράγει οίνους ποιότητας με σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι τον Επίτροπο Γεωργίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν κατά την επίσκεψή τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές της περιοχής, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασίμης και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Γεωργίας και ο κ. Αποστόλου θα συμμετάσχουν αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη και στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.