Την ανάπτυξη ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, καταγγέλλει με νέα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην ερώτησή του ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα παρακάτω :
«Στην υπ’ αριθμ. E-007071/2016 απάντηση της Επιτροπής σε ερώτησή μας αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 16 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, τα καθήκοντα συνοριακών ελέγχων πρέπει να εκτελούνται από τους συνοριοφύλακες» που ως τέτοιοι νοούνται οι εθνικοί συνοριοφύλακες των κρατών – μελών.
Ωστόσο, στην πρώτη έκθεση της Επιτροπής για την «έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας» της Ευρ. Συνοριοφυλακής τονίζεται ότι «760 υπάλληλοί της έχουν τοποθετηθεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και στα νησιά του Αιγαίου» και ότι συνεχίζεται «η προετοιμασία για την ανάπτυξη ομάδων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και με την Αλβανία προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρηση των συνόρων και να αποτραπούν οι παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις». Δημοσιεύματα ήδη κάνουν λόγο για αποστολή 30 συνοριοφυλάκων από τη Γερμανία στα βόρεια σύνορα της χώρας. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει τη συγκρότηση νέων εφεδρειών για τις ταχείες επεμβάσεις στα σύνορα των κρατών μελών και για τη συνδρομή στις αναγκαστικές επιστροφές.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή :
επιμένει ότι η Ευρ. Συνοριοφυλακή δεν έχει καθήκοντα συνοριακών ελέγχων δεδομένου ότι ρητά αναφέρεται η ανάπτυξη ομάδων για την «επιτήρηση των συνόρων» που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας, κι εν προκειμένοις της Ελλάδας;
εξακολουθεί να αρνείται ότι τα μέτρα που λαμβάνει στο πλαίσιο της Ευρ. Συνοριοφυλακής συνιστούν περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για τη θωράκιση των συμφερόντων που υπηρετεί και σε βάρος των λαών της και των κατατρεγμένων προσφύγων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που και η ίδια κι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχει πυροδοτήσει;».