Ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων και πολιτικών για την οικονομική ανάκαμψη της Κεντρικής Μακεδονίας θα περιλαμβάνει η ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2018.
Η μελέτη υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ, με θέμα «Υγιείς Μακροοικονομικές Συνθήκες, Δομικές Μεταρρυθμίσεις και Σύγκλιση στις Περιφέρειες», με την οποία στοχεύει στη διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στους περιφερειακούς, τοπικούς και εθνικούς εμπλεκόμενους φορείς και τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι καθοριστικοί παράγοντες και οι βασικές τάσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή τεσσάρων στελεχών του Τμήματος Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, με επικεφαλής την Councellor/Senior Project Manager (Σύμβουλο/Επικεφαλής διευθύντρια έργου) Karen Maguire, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Αντικείμενο του workshop είναι: «Περιφερειακές και Εθνικής Συνθήκες – Πλαίσια για την οικονομική ανάκαμψη στην Κεντρική Μακεδονία». Στόχος είναι η διατύπωση μιας σειράς από πολιτικές, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία. Πολιτικές, τις οποίες θα συντάξει ο ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της ειδικής μελέτης που θα εκπονήσει για την περιοχή, καθώς η Περιφέρεια επιλέχτηκε να είναι μία από τις επτά στην Ευρώπη, που έβαλε στο… μικροσκόπιό του ο Οργανισμός.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει αποκαταστήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τους διεθνείς οργανισμούς, γίνεται αυτή η συνάντηση εργασίας με τον ΟΟΣΑ, καθώς ο Οργανισμός επέλεξε η Κεντρική Μακεδονία να είναι μία από τις επτά Περιφέρειες της Ευρώπης, με τις οποίες θα συνεργαστεί, λόγω των καλών αποτελεσμάτων που έχουμε σε επίπεδο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και λόγω του τρόπου λειτουργίας της περιφερειακής διοίκησης. Από τη συνεργασία αυτή θα προκύψουν απτά αποτελέσματα, αφού ο ΟΟΣΑ θα μας στηρίξει με τα εργαλεία και τις πολιτικές του, ώστε να επιτύχουμε την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Κεντρική Μακεδονία, ενδυναμώνοντας έτσι την προσπάθεια που καταβάλουμε ως Περιφέρεια για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μας και τη βελτίωση των δεικτών παραγωγής, με παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του εισοδήματος των πολιτών. Κοινός στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και να ενσωματώσουμε τις βέλτιστες πολιτικές στη στρατηγική μας, προκειμένου να βγάλουμε την περιοχή από την κρίση».
Η επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως case study για τον ΟΟΣΑ, έγινε στη βάση τριών κύριων κριτηρίων:
1.Περιφέρεια με τις καλύτερες επιδόσεις πανελλαδικά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και από τις πρώτες στην ΕΕ.
2.Βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης των Περιφερειών της ΕΕ στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
3.Αποτελεί αντιπροσωπευτικό αναπτυξιακό μοντέλο περιφερειακής οικονομίας, που δεν στηρίζεται μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες πολυτομεακής ανάπτυξης.
Αυτά τα κριτήρια, σε συνδυασμό με τις σημαντικότατες επιπτώσεις της κρίσης στο παραγωγικό μοντέλο και την οικονομία της Περιφέρειας (υψηλά ποσοστά ανεργίας που αυξήθηκαν μέσα στην κρίση και σημαντική μείωση του εισοδήματος των πολιτών), αποτέλεσαν την αφορμή για να εξετάσει ως ειδική περίπτωση την Κεντρική Μακεδονία ο ΟΟΣΑ.
Η κ. Maguire επισήμανε ότι, «σκοπός μας είναι αφού εξετάσουμε τα δεδομένα και κάνουμε τις απαιτούμενες αναλύσεις να φτάσουμε στην παραγωγή ιδεών χρήσιμων για όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Κεντρική Μακεδονία. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη γενικά, αλλά και ειδικά, κάθε περιοχή ξεχωριστά, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Να δούμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά για την ανάπτυξη. Να δράσουμε με άλλο τρόπο, πιο αποτελεσματικό. Θα εξετάσουμε μια σειρά από στοιχεία, όπως το κόστος εργασίας, τις διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, τη νομοθεσία, τις ομοιότητες και διαφορές της Κεντρικής Μακεδονίας με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες και τελικά θα οδηγηθούμε σε μια συνολική έκθεση και σε μια ειδική μελέτη για την Κεντρική Μακεδονία και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως ‘ατμομηχανής’ της Κεντρικής Μακεδονίας».
Η κ. Maguire περιέγραψε μια σειρά από αλλαγές στον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας, στα οικονομικά δεδομένα και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας στα χρόνια της κρίσης και εξήγησε ότι «η Κεντρική Μακεδονία εξετάζεται ως ειδική περίπτωση για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης βγάζοντας την περιοχή από την κρίση. Πώς θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα όλων των παραγωγικών τομέων, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από την ανάλυση όλων των στοιχείων θα καταλήξουμε σε προτάσεις για τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος».