H Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο ανάπτυξης συντονιστικού έργου προστασίας του περιβάλλοντος και καλλιέργειας περιβαλλοντικού γραμματισμού στους πολίτες της μέσω των εποπτευόμενων από αυτήν υπηρεσιών και φορέων, διοργανώνει και σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικού στην περιοχή αρμοδιότητάς της.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 13:00 στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα (5ος όροφος).

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη στο υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης και με αρμόδιους επί του θέματος προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να σχεδιαστούν από κοινού οι δράσεις και οι συνέργειες στις οποίες θα προβεί κάθε φορέας από την πλευρά του ως εμπλεκόμενος στη ροή χρήσης πλαστικού.

Η ημερήσια διάταξη της διαβούλευσης περιλαμβάνει και τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με σκοπό τη διοργάνωση ενημερωτικών και λοιπών δράσεων για τους πολίτες.
Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας – Σχολικές Δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στις 20/12/2016 και στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «ΠΛΑΣΤΙΚΟ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!» που συνδιοργανώνουν η ΔΔΕ Πέλλας με το ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, από την ΔΔΕ Πέλλας απεστάλει έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ.: 11402/02-12-2016) στους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας, στο Επιμελητήριο Πέλλας, με κοινοποίηση στο ΦοΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, με θέμα «Δράσεις και Συνεργασίες για τη μείωση της πλαστικής σακούλας».
Στις 16/01/2017, το ίδιο έγγραφο απεστάλη και στους Υπεύθυνους των τεσσάρων Super Market της περιοχής μας, όπως αυτοί αναφέρονται στους αποδέκτες της παρούσης.
Καλούνται οι αποδέκτες της πρόσκλησης να λάβουν υπόψη τους και να σχολιάσουν στη διάρκεια της Διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, τις ενδεικτικές προτάσεις για δράσεις με στόχο την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, όπως αυτές αναφέρονται στο συνημμένο έγγραφο της ΔΔΕ Πέλλας και του ΚΠΕ Έδεσσας – Γιαννιτσών «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕΛΛΑΣ
Το σύνολο των μαθητών/τριών Δ.Ε. Πέλλας θα ενημερωθεί και θα υλοποιήσει βιωματικές δράσεις διάρκειας μιας διδακτικής ώρας.
Τα σχολεία θα οργανώσουν διαγωνισμό για το καλύτερο σλόγκαν ενάντια στη χρήση της πλαστικής σακούλας, καθώς και διαγωνισμό αφίσας. Το καλύτερο σλόγκαν και αφίσα θα χρησιμοποιηθούν στις ενημερωτικές δράσεις, μέσα και έξω από το σχολείο.
Τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν δημόσια έκθεση όλων των έργων των μαθητών/τριών σε συνεργασία με δημόσιους φορείς.
Κάθε σχολείο, σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, μπορεί να οργανώσει εκδήλωση για τους γονείς, που είναι οι κύριοι διαχειριστές του πλαστικού, όπου θα τους ενημερώσει για τις συνέπειες της χρήσης πλαστικής σακούλας, θα τους παρακινήσει για τον περιορισμό στη χρήση της και θα τους καταθέσει ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε ένα νοικοκυριό.
Επίσης τα σχολεία μπορούν να συνεισφέρουν με μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα σε εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τους πολίτες από δημόσιους φορείς.

 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΩΝ
Προτείνουμε δημόσια συζήτηση/διαβούλευση ανάμεσα στους φορείς (δήμος, Εμπορικό Επιμελητήριο, Εκπαίδευση, Αγροτικοί, Πολιτιστικοί, και λοιποί φορείς και οργανώσεις της περιοχής, μαζί με τα Super Markets) με σκοπό να προγραμματιστούν συντονισμένες ενέργειες με στόχο τη μείωση του πλαστικού στην περιοχή μας.
Με τη νέα χρονιά προτείνουμε να διοργανωθούν δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις με προβολές ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα, διαβούλευση πολιτών και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που μπορούν να συνοδεύονται από διανομή πάνινης σακούλας για τα ψώνια, μέχρι το Πάσχα 2017.
Καλούμε σε δημόσια συζήτηση άλλους δήμους της Ελλάδας που έχουν εφαρμόσει το μέτρο για να μας ενημερώσουν για τις δυσκολίες και τις λύσεις που έδωσαν στην περιοχή τους.
Οι Δήμοι προτείνεται να εξαγγείλουν επίσημα τον χαρακτηρισμό της περιοχής μας «Ελεύθερη από Πλαστικό» και
o να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές στην κατεύθυνση πραγματοποίησης της ανωτέρω εξαγγελίας
o να το κοινοποιήσουν σε τύπο, τηλεόραση και δίκτυα, ώστε α) να προκληθεί το ενδιαφέρον άλλων περιοχών να μας μιμηθούν, όσο και β) να διεκδικηθεί η ενίσχυση του τουριστικού, επιχειρηματικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, εξαιτίας της συγκεκριμένης φιλοπεριβαλλοντικής στάσης της τοπικής κοινωνίας μας. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα η θέσπιση από τους Δήμους τοπικού βραβείου (όχι απαραίτητα χρηματικού) για τις οικολογικές επιχειρήσεις.
Προτείνεται η εκτύπωση αφίσας με μήνυμα κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας, η οποία θα αναρτηθεί, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε δημόσιους χώρους. Για την αφίσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σλόγκαν ή τα σχέδια που προέκυψαν από τους σχετικούς μαθητικούς διαγωνισμούς.
Να διερευνήσουν οι Δήμοι δυνατότητες συνεργασίας και χρηματοδότησης της εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα.

 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ και SUPER MARKETS
Ζητάμε από τα εμπορικά καταστήματα και τα super markets να πάρουν μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας και συσκευασίας με :
 χρήση ανακυκλωμένης χάρτινης ή βιοδιασπώμενης σακούλας
 ανάρτηση σχετικής αφίσας στις βιτρίνες και στα ταμεία των καταστημάτων
 τοποθέτηση μικρού μηνύματος στα ταμεία των καταστημάτων που να αποτρέπει από την κατάχρηση πλαστικής σακούλας
 διευκόλυνση των πελατών των super markets με χαρτόκουτα για τη μεταφορά πολλών ειδών
 πιθανή χορηγία με σκοπό την παροχή πάνινης σακούλας στους καταναλωτές
 εκτύπωση και διανομή μικρού ενημερωτικού φυλλαδίου στους πελάτες των καταστημάτων τους
 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από :
 Πολιτιστικούς Συλλόγους
 Αθλητικούς Συλλόγους
 Περιβαλλοντικούς Ομίλους
 Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς (με έμφαση στην ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων),
με την οργάνωση ανάλογων δράσεων που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Η Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών Ο Διευθυντής ΔΕ Πέλλας

Σοφία Θεοδωρίδου Δρ Κωνσταντίνος Κούγκας
Χημικός