Εντός του Μαρτίου αναμένεται να εξετάσει το υπουργείο Εργασίας, το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Σημειώνουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑ απορρίπτει χιλιάδες αιτήσεις Τρίτεκνων και Πολύτεκνων, οι οποίοι χάνουν το KEA λόγω της χορήγησης άλλων οικογενειακών επιδομάτων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το αυτοματοποιημένο σύστημα καταγράφει ως εισόδημα τόσο το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, όσο και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών που χορηγούνται από τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να εμφανίζονται ότι υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του ΚΕΑ.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 30.000 με 35.000 τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είτε κινδυνεύουν, είτε έχουν χάσει το ΚΕΑ επειδή στα εισοδήματά του τελευταίου εξαμήνου πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης, προσμετρούνται και τα οικογενειακά επιδόματα, με τη τελευταία δόση να έχει δοθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, με ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης κάνοντας λόγο για «παράνομη απόφαση» και ο βουλευτής με «Το Ποτάμι» Σπ. Δανέλλης, ο οποίος αναφέρει ότι «γίνεται ακύρωση δικαιωμάτων».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μας ανέφεραν ότι η ηγεσία του αναγνωρίζει το πρόβλημα και εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί λύση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εντός του Μαρτίου, αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση, ώστε να δώσει οριστική λύση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως μας διαβεβαίωσαν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να συμβεί πριν να υπάρξει μια πρώτη ακριβή καταγραφή του αριθμού των περιπτώσεων. Επίσης στο υπουργείο Εργασίας, θέλουν να διαπιστώσουν ποιος θα είναι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων μέχρι τα μέσα Μαρτίου – αυτή την στιγμή ξεπερνούν τις 300.000 – ώστε να διαπιστώσουν και τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Πάντως με τη βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τα επιδόματα που λαμβάνουν από τον ΟΓΑ οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν πρέπει να προσμετρούνται στο συνολικό εισόδημα. Όμως για το ΚΕΑ δεν έχει υπάρξει ακόμα, αυτή η ειδική πρόβλεψη.

Ωστόσο η ρύθμιση που φέρει το υπουργείο εργασίας, είτε ως υπουργική απόφαση, είτε ως τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο, πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες να έχει και την έγκριση του υπουργείου οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση στον κονδύλι που έχει υπολογιστεί για το ΚΕΑ, στον προϋπολογισμό του 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το ΚΕΑ είναι 760 εκατομμύρια ευρώ.