Τους έθεσε το θέμα της ολοκληρωτικής καταστροφής λόγω παγετού σε καλλιέργειες σε έκταση 1.200 περίπου στρεμμάτων τις Τοπικές Κοινότητες Ριζαρίου και Κλησοχωρίου
Συνάντηση είχαν σήμερα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ στην οποία παραβρέθηκαν και ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Μ. Σαμλίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ριζαρίου κ. Κ. Δημητριάδης και εκπρόσωποι αγροτών από την Τοπική Κοινότητα Ριζαρίου και τον οικισμό Κλησοχωρίου του Δήμου Έδεσσας με θέμα την ολοκληρωτική καταστροφή που προκλήθηκε στις καλλιέργειες ακτινιδίου, ροδακινιάς και κερασιάς σε έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών (-17οC) στις κρίσιμες ημερομηνίες του χειμώνα και του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα στην παραπάνω περιοχή, που έχουν ρίξει τους ανθοφόρους οφθαλμούς σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ υπάρχει και ανυπαρξία έκπτυξης νέων βλαστών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί συνολικά η παραγωγή, αλλά και η συνολική υγεία των δέντρων. Την εικόνα αυτή που προκύπτει από φωτογραφικό υλικό επιβεβαίωσαν και οι παρευρισκόμενοι στην συνάντηση αγρότες και δημοτικοί σύμβουλοι και έχουν πιστοποιήσει κατόπιν πραγματοποίησης επισταμένων αυτοψιών στην περιοχή και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Έδεσσας.
Η κ. Τζάκρη μάλιστα προς απόδειξη των ισχυρισμών αυτών κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ εκτός από φωτογραφίες και τα εξής έγγραφα:
1) Το με αριθ. πρωτ. 108/6-3-2017 πόρισμα που συνέταξε κατόπιν αυτοψίας η ερευνήτρια Δρ. Παυλίνα Δρογούδη του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης προς τον ΕΛΓΑ, η οποία εντοπίζει θύλακα παγετού στην περιοχή.
2) Το με αριθ. πρωτ. 5741/29-3-2017 έγγραφο του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τρ. Τσιαντάκη και
3) Το με αριθ. πρωτ. 7099/10-4-2017 έγγραφο με θέμα «Ζημιές στις καλλιέργειες Τοπικής Κοινότητας Ριζαρίου και του Οικισμού Κλησοχωρίου του Δήμου Έδεσσας» που υπογράφουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Έδεσσας.
Η κ. Τζάκρη ζήτησε τόσο από τον κ. Αποστόλου όσο και από τον κ. Κουρεμπέ την ένταξη των ζημιών που προκλήθηκε στις καλλιέργειες ακτινιδίου, ροδακινιάς και κερασιάς σε έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών (-17οC) που σημειώθηκαν κατά την χειμερινή περίοδο και την αποζημίωσή τους σύμφωνα με τον κανονισμό του de minimis ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημίες στις καλλιέργειές τους και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα έχουν φέτος άλλο εισόδημα επειδή τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται εντός του θύλακα παγετού να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν και κατά τις συσκέψεις με τους ανωτέρω θεσμικούς παράγοντες αποφασίστηκαν τα εξής:
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές θα επισκεφτεί την περιοχή στην οποία εντοπίζεται ο θύλακας παγετού αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά. Το κατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας θα συντάξει φάκελο στο οποίο θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την περιοχή στην οποία εντοπίζεται ο θύλακας παγετού, τις καλλιέργειες τις οποίες έπληξε και το ύψος της ζημίας ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής της στην διαδικασία του de minimis, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημίες.