Χθες 20 Απριλίου, παρουσία του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, έγινε ευρεία σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα στο θέμα της μελισσοκομίας, με σκοπό να συζητηθούν οι άξονες του Νέου Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαστηρίων Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και προσανατολίστηκε κατ’ αρχάς στις δράσεις του νέου Προγράμματος Μελισσοκομίας ετών 2017-2019, ενώ συζητήθηκαν θέματα όπως ο ρόλος των εποπτών των Κέντρων Μελισσοκομίας, η σύνδεση των Κέντρων Μελισσοκομίας με τα ερευνητικά κέντρα, η αναμόρφωση του ηλεκτρονικού δικτύου Μελισσοκομίας (melinet) και η χρηματοδότησή του, η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης στους μελισσοκόμους, ο τρόπος επιτήρησης των εισβολών στις κυψέλες, η έρευνα στις ασθένειες των μελισσών, ο συντονισμός των εθνικών εργαστηρίων για τη πρόληψη των ασθενειών, η χρήση σκευασμάτων για τη θεραπεία και η σημασία του βιολογικού τρόπου καταπολέμησής τους, η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των σκευασμάτων, η χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη πρόληψη των μελιτοεκκρίσεων, η ανάγκη ανάλυσης όλων των φυσικών και οργανοληπτικών στοιχείων του μελιού και η προτεραιότητα στα εθνικά διαπιστευμένα εργαστήρια.
Οι επιστημονικοί φορείς δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να δημιουργηθούν οι άξονες και το περιεχόμενο ενός στρατηγικού εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν τις επιμέρους προτάσεις των φορέων. Όπως ανέφερε, η Μελισσοκομία μπορεί να αποτελεί μικρό μέρος της εθνικής οικονομίας αλλά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στην ισορροπία του περιβάλλοντος με την τεράστια συμβολή της στην επικονίαση των φυτών. Η νέα πολιτική του Υπουργείου επιθυμεί να συνδυάσει τον οικονομικό και περιβαλλοντικό της ρόλο προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικότερης παραγωγής του ελληνικού μελιού.