Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να αντιληφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ότι οι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις συμπεριελήφθησαν στον ορισμό των βοσκοτόπων με την καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020.
Και αφού το αντελήφθη, συνεχίζει στο γνωστό του μοτίβο της συνειδητής και ανάλγητης παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, να μιλά για δικό του έργο, που μάλιστα όπως πρόσφατα τόνισε (στο αγροτικό συνέδριο της εφημερίδας Ναυτεμπορική) πρόκειται για μια «μεγάλη παρέμβαση στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών πόρων».
Επειδή για άλλη μια φορά επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να προσθέσει στο ανύπαρκτο μέχρι τώρα έργο του πρωτοβουλίες και έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, είμαι υποχρεωμένος να του θυμίσω ότι ήταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της καινούργιας ΚΑΠ αναζήτησε και πέτυχε σημαντικές συμμαχίες με τα άλλα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου και κατόρθωσε το 2013 την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων.
Ήταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου που συμπεριέλαβε στο νέο ορισμό τις φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις και με τον τρόπο αυτό έκανε ένα τεράστιο και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των βοσκοτόπων στη χώρα μας και των επιλέξιμων προς κοινοτική επιδότηση εκτάσεων για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων, λόγω του περιοριστικού ορισμού, που ίσχυε με την προηγούμενη ΚΑΠ.
Και μάλιστα ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε στη νομοθέτηση, ούτως ώστε η σύνταξη των κατ΄ αρχήν διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και τα οριστικά σχέδια βόσκησης να παραδοθούν, μαζί με τα βοσκοτόπια και τις αναλογούσες κοινοτικές επιδοτήσεις, μέχρι το τέλος του 2015 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Αντί, όμως, να συνεχίσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια, ο κ. Αποστόλου που σήμερα επαίρεται ότι δήθεν έλυσε το πρόβλημα των βοσκοτόπων και προστάτευσε τις κοινοτικές επιδοτήσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να παραπέμψει την οριστικοποίηση των σχεδίων βόσκησης μαζί με την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών στο τέλος του 2019, διακινδυνεύοντας με τον τρόπο αυτό τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Και αυτό, παρότι επανειλημμένως του είχε ζητηθεί η τροποποίηση του νόμου περί βοσκοτόπων και η άμεση οριστικοποίηση των σχεδίων βόσκησης.
Αν και στο βιογραφικό του αναφέρεται πως έχει σπουδάσει Δασολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως στην πράξη λησμονεί ότι οι χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις είναι βοσκήσιμες γαίες, στις οποίες δεν απαγορεύεται η βόσκηση, παρά μόνο όταν μια έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα. Γι αυτό και τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων δεν έχουν καμία σχέση με τους δασικούς χάρτες.
Πέραν τούτων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται πως θέλει να ξεχάσει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου του παρέδωσε 14,5 εκατ. στρέμματα επιδοτούμενων βοσκοτόπων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν τα αύξησε ούτε κατά ένα στρέμμα !
Και μέσα στην «αφηρημάδα» του εξαγγέλλει (σ.σ. στο ίδιο αγροτικό συνέδριο) ότι δήθεν σήμερα βοσκούνται στην Ελλάδα 79 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων, τα οποία με τον νέο ορισμό των βοσκοτόπων αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. στρέμματα. Και όλα αυτά τα ασυνάρτητα νούμερα λέγονται τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ένα διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης !
Το μόνο παρήγορο είναι πως ευτυχώς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν τρώνε το «κουτόχορτο» που τους πλασάρει ο κ. Αποστόλου. Επειδή γνωρίζουν ότι μαζί με την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που αύξησε στο 25% την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων, φθάνοντας στο 19% το ποσοστό της κτηνοτροφίας επί του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων στον Εθνικό Φάκελο της χώρας μας. Ήτοι 440 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά στο καθεστώς των λεγόμενων συνδεδεμένων με την παραγωγή κοινοτικών ενισχύσεων μπήκαν τόσο τα αιγοπρόβατα, όσο και τα βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια ζωοτροφών, χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές μονάδες, με στόχο να «χτιστεί» ένα ισχυρό εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της Φέτας.
Τις «σοφιστείες» του κ. Αποστόλου δεν υφίστανται μόνο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της χώρας μας, από όπου παρελαύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να τους εξαγγείλει τα μέτρα και τις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Και τι δεν έχουν ακούσει στις περιοδείες αυτές :
Ότι το Πρόγραμμα που εγκρίθηκε με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με καθυστέρηση ενός έτους, αναμορφώθηκε δήθεν εκ βάθρων από τον κ. Αποστόλου, όταν και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι το δήθεν επικαιροποιημένο και εκ βάθρων αναμορφωμένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια μέτρα και προγράμματα με εκείνο που κατάρτισε και υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014 και έχει ακριβώς τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό, με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις λόγω της απώλειας 900 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα, που μεταφέρθηκαν στο νέο, εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αδιαφορίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ακούν επίσης ότι, ο κ. Αποστόλου θέσπισε νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις Ομάδες Παραγωγών και τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, όταν μέχρι σήμερα βρίσκονται σε τέλμα όλα τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ενισχύουν τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μέσα από συλλογικές δράσεις, δηλαδή μέσα από συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, καθώς ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα Μ09 (προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) και Μ16 (προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ) για τα συνεργατικά σχήματα, όπως άλλωστε και το μέτρο Μ02 για τους Γεωργικούς Συμβούλους (προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ).
Ακούνε ακόμα ότι, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέσπισε για πρώτη φορά μέτρο για τη βιολογική γεωργία, η οποία παλαιότερα ήταν «στον κουβά των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων». Και αυτό τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε το ξεχωριστό μέτρο της βιολογικής γεωργίας Μ11 στο Πρόγραμμα που κατάρτισε και κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο παρά τις παλινωδίες και καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκρίθηκε αυτούσιο. Και το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ακριβώς για να δείξει τη μεγάλη σπουδαιότητα του εν λόγω μέτρου, που το απέδειξε άλλωστε και η μεγάλη ανταπόκριση των υποψηφίων προς ένταξη στην πρόσφατη προκήρυξη (64.000 άτομα).
Και αντί ο κ. Αποστόλου να ικανοποιήσει το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών, απεντάσσει με το «έτσι θέλω» όλους τους υποψηφίους για τη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ στη βιολογική γεωργία εντάσσει μόνο εκείνους που έχουν ποσοστό εκτάσεων σε περιοχές Natura και ταυτόχρονα ανακοινώνει απερίσκεπτα πως θα επαναπροκηρύξει το μέτρο, με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις του υπουργείου, όπου η μια αναιρούσε την άλλη.
Άλλωστε και από τα πέντε νέα μέτρα, πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης, που ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε τον περσινό Αύγουστο ότι θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2016, προκηρύχθηκε μόνο εκείνο των Νέων Αγροτών, που παραμένει αδρανοποιημένο καθώς ούτε ένα ευρώ δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους παραγωγούς και τα υπόλοιπα εξακολουθούν να λιμνάζουν όπως για παράδειγμα εκείνο της ενίσχυσης της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που η διαβούλευση του σχεδίου της σχετικής υπουργικής απόφασης ολοκληρώθηκε εδώ και πέντε μήνες και ακόμα να προχωρήσει η προκήρυξή του.
Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλώνεται σε συνέδρια και περιοδείες «ενημερωτικού» χαρακτήρα, εξαγγέλλοντας μέτρα και προγράμματα που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, καλό θα ήταν να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την οργάνωση, προκήρυξη και εφαρμογή των προγραμμάτων και την εισροή κοινοτικών πόρων στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Γιατί οι παράτες, οι φιέστες και οι περιοδείες, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στοιχίζουν χρήμα στην εθνική οικονομία, που έχει ως αποτέλεσμα τη νέα περικοπή συντάξεων και την υπερφορολόγηση.