Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΠΡΟΕΔΡΕΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θα συζητηθεί τώρα η πέμπτη με αριθμό 710/10-4-2017 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων της επιχείρησης super market «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.».
Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ της Εργασίας, το ΚΚΕ ξαναφέρνει σήμερα στη Βουλή για πολλοστή φορά το πρόβλημα των εργαζομένων στα super market ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ. Χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι, πίσω από τους οποίους υπάρχει συνήθως και μια οικογένεια, παραμένουν απλήρωτοι για παραπάνω από έναν χρόνο και κυρίως βλέπουν μπροστά τους απειλητικό το φάσμα της ανεργίας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους καλούνται και από τη δική σας Κυβέρνηση το ίδιο διάστημα της απληρωσιάς τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό, το νερό, το τηλέφωνο και όλους τους φόρους, βέβαια, που βάζετε και τα χαράτσια που ψηφίζετε συνέχεια.
Φυσικά, οι ίδιοι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν το βάζουν κάτω. Συσπειρωμένοι στο πανελλαδικό επιχειρησιακό τους σωματείο, αγωνίζονται πολύμορφα, κινητοποιούνται, απεργούν, κάνουν επίσχεση εργασίας, για να πληρωθούν και να μην χάσουν τη δουλειά τους με τα δικαιώματά τους. Στον αγώνα τους αυτόν έχουν και την έμπρακτη αλληλεγγύη της υπόλοιπης εργατικής τάξης, όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα, για παράδειγμα, τις ημέρες του Πάσχα.
Τα αιτήματά του αγώνα των εργαζομένων στον Καρυπίδη φέρνουμε και σήμερα, κυρία Υπουργέ, στη Βουλή. Απέναντί τους έχουν μια εργοδοσία που τσαλαπατώντας το σχετικό Π.Δ.178/2002, που σημειώνω ότι έχει αναγκαστική ισχύ, μεθοδικά και σχεδιασμένα μεταβιβάζει τα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης σε άλλες εταιρίες του κλάδου, πιέζοντας και εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, με μειώσεις μισθών, με τροποποιήσεις συμβάσεων, με προτάσεις παραίτησης και εκ νέου επαναπρόσληψης, με όλο δηλαδή το αντεργατικό οπλοστάσιο που υπάρχει.
Μια εργοδοσία, που όλους αυτούς τους μήνες, όχι μόνο δεν βρήκε στα αντεργατικά της σχέδια κανένα σοβαρό εμπόδιο από την Κυβέρνησή σας, αλλά τη διευκολύνετε κιόλας να κερδίζει χρόνο μέσα από ατέρμονους διαλόγους για δήθεν σχέδια επιβίωσης και ανάπτυξης της επιχείρησης, στα οποία καλούσατε και τους εργαζόμενους να συναινέσουν.
Πού φτάσαμε τώρα; Το πρόβλημα των εργαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτούς; Τι μέτρα θα πάρετε για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και οι ασφαλιστικές τους εισφορές στο σύνολό τους; Τι μέτρα θα πάρετε, κυρία Υπουργέ, για να συνεχιστεί η εργασιακή τους σχέση στις επιχειρήσεις που διαδέχονται την επιχείρηση «Αφοί Καρυπίδης»;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ. Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Δελή, το Υπουργείο Εργασίας έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» και των εργαζομένων της, πάντα με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.
Το σύνολο των εργαζομένων έλαβε το επίδομα επίσχεσης εργασίας των 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Μέσα από τις τριμερείς συναντήσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε το Υπουργείο εμποδίσαμε τα πραγματικά σχέδια της επιχείρησης, η οποία σε συνεργασία με υποψήφιο επενδυτή επεδίωξε μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών να μειώσει στο μισό τις οφειλόμενες αποδοχές των εργαζομένων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της ιστορίας –αυτό το είχα αναφέρει και σε μια ερώτηση που μου έκανε ένας συνάδελφός σας πριν από λίγους μήνες– η πλευρά της εταιρείας υπήρξε πλήρως αναξιόπιστη. Ερχόταν στις τριμερείς συναντήσεις με προτάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές ούτε από τους εργαζόμενους ούτε από το Υπουργείο Εργασίας, γιατί βασίζονταν στην εντελώς παράνομη απαίτηση της μη καταβολής των δεδουλευμένων ή της καταβολής των δεδουλευμένων περικομμένων ή της απόλυσης ενός μεγάλου αριθμού των εργαζομένων.
Το Υπουργείο και οι Υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τα μέσα που διαθέτουν και πάλι για να παρεμποδίσουν τις παρανομίες, στις οποίες συνεχώς υποκύπτει μέχρι και σήμερα η επιχείρηση, προσπαθώντας να βρούμε λύση για τη μετέπειτα κατάσταση.
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τουλάχιστον εκατόν εβδομήντα τέσσερις μηνύσεις τόσο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όσο και από τους εργαζόμενους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα για κάθε παρανομία που βεβαιώνεται.
Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η επιχείρηση «Καρυπίδης» οφείλει αποδοχές δεδουλευμένες από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Οφείλει μισθούς υπερημερίας στους εργαζόμενους που άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης. Οφείλει μισθούς υπερημερίας στους εργαζόμενους που δεν άσκησαν το δικαίωμα επίσχεσης, αλλά παρείχαν την εργασία τους και ο εργοδότης δεν την έκανε αποδεκτή. Επίσης, οφείλει αποδοχές και επιδόματα αδείας.
Κατά το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η επιχείρηση αρνήθηκε να προσκομίσει στοιχεία στις Υπηρεσίες μας σχετικά με τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές και τις αποδοχές υπερημερίας. Αρνήθηκε να προσκομίσει πλάνο αποπληρωμής αυτών, όταν της ζητήθηκε.
Αρνήθηκε να προσκομίσει στοιχεία με τα οποία θα μπορούσαν οι Υπηρεσίες μας να δουν εάν πρόκειται πραγματικά για περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, για να δουν αν μπορεί να τύχει εφαρμογής το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης. Για την παράβασή της αυτή, της μη προσκόμισης δηλαδή των απαραίτητων στοιχείων, επιβλήθηκε στην επιχείρηση το πρόστιμο των 50.000 ευρώ. Αυτά σε πρώτη φάση ως μια απάντηση στο ότι σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουμε την επιχείρηση στις απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθεί και εξακολουθεί να υιοθετεί το τελευταίο διάστημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ο κ. Δελής έχει και πάλι τον λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι οι απαντήσεις που δώσατε κινούνταν λίγο-πολύ στην ίδια λογική με τις απαντήσεις που δώσατε και πριν τρεις μήνες ακριβώς, όταν είχε συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση πάνω στο ίδιο θέμα.
Υπερασπιστήκατε την κυβερνητική πολιτική, μιλήσατε για το βοήθημα των 1.000 ευρώ που το κατέκτησαν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι, μιλήσατε αρκετά για τις τριμερείς συναντήσεις και είδαμε όλοι πού οδήγησαν αυτές οι τριμερείς συναντήσεις, αλλά είπατε ότι εμποδίσατε τα σχέδια της επιχείρησης, αυτά που ήθελε, τέλος πάντων, να υλοποιήσει, την οποία επιχείρηση κατηγορήσατε και για αναξιόπιστη.
Η πραγματικότητα διαψεύδει αυτά που λέτε, κυρία Υπουργέ, γιατί τα σχέδια της επιχείρησης υλοποιούνται, σταδιακά βέβαια και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις βρίσκουν πάντα τον τρόπο μέσα σ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που στην προηγούμενη ερώτηση και εσείς αναφερθήκατε για το συνταγματικό φιλελεύθερο καπιταλιστικό αστικό πλαίσιο, να ελίσσονται, να ξεφεύγουν και τελικά να υλοποιούν και διά της πλαγίας τα σχέδια τους.
Το τι κάνουν οι επιχειρήσεις και το τι κάνει η συγκεκριμένη επιχείρηση το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, προκειμένου να παρακάμψει το Προεδρικό Διάταγμα 178, που όπως είπα, έχει αναγκαστική ισχύ. Το περιγράφει μια χαρά σε έγγραφό του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας, έγγραφο από τις 31 του Γενάρη, το οποίο προφανώς έχετε κι εσείς στα χέρια σας. Εκεί περιγράφεται πολύ αναλυτικά και με μεγάλη ενάργεια όλη η δραστηριότητα τέτοιων επιχειρήσεων και ο τρόπος με τον οποίον τελικά ξεφεύγουν. Προφανώς, αξιοποιώντας αυτό το αντεργατικό πλαίσιο που υπάρχει, βρίσκουν τις δυνατότητες να το προσπερνάνε, σε βάρος πάντα των εργαζομένων.
Ομολογείτε κι εσείς, είπατε κι εσείς για τις παρανομίες τις οποίες κατά συρροή υποπίπτει η συγκεκριμένη εταιρεία, μιλήσατε για κάποια πρόστιμα, αλλά δεν ξέρουμε πόσα απ’ αυτά έχουν πληρωθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία την ώρα που ο επιχειρηματίας αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, βρίσκει χρήματα να αναπτύξει άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον χώρο, για παράδειγμα, του ποδοσφαίρου.
Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνετε και τι σκοπεύετε να κάνετε, για να σταματήσει αυτή η πρακτική της συγκεκριμένης εταιρείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αγωνία και δεν έχουν κανέναν σκοπό, βέβαια, να υποστείλουν και τη σημαία του αγώνα. Και αντί να τους δίνετε συμβουλές ή να τους ωθείτε με έναν τρόπο να καταφύγουν στη δικαστική οδό, η οποία εκτός από χρονοβόρα είναι και κοστοβόρα για τους ίδιους, νομίζω ότι θα πρέπει να πιέσετε και την ίδια την εταιρεία, να την υποχρεώσετε, όχι μόνο να πληρώσει τους εργαζόμενους, αλλά και να διατηρήσουν οι άνθρωποι αυτοί τις εργασιακές τους σχέσεις με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και τις ίδιες συμβάσεις που είχαν και στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να κάνετε, αυτό σας καλούμε να κάνετε και γι’ αυτό θα παλέψουν και οι εργαζόμενοι.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Η κυρία Υπουργός έχει και πάλι τον λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μερικά δεδομένα ακόμη. Έχει καταγγελθεί από τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους ότι αυτή η επιχείρηση, σε συνεργασία με μια άλλη επιχείρηση-υποψήφιο επενδυτή, έκανε συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση, ουσιαστικά μια μεταβίβαση, κρυπτόμενη μεταβίβαση επιχείρησης και να αναλάβει η νεότερη επιχείρηση τους παλαιούς εργαζόμενους με χαμηλότερο κόστος.
Εμείς ζητήσαμε τα αναγκαία στοιχεία, για να δούμε εάν υπάρχει αυτή η μεταβίβαση επιχείρησης και, όπως σας είπα, η επιχείρηση αρνήθηκε να τα προσκομίσει.
Η σκόπιμη απόκρυψη αυτών των στοιχείων και των ενεργειών της επιχείρησης, που προφανώς απέβλεπε στην παρεμπόδιση της έρευνας της Υπηρεσίας σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, αποτελεί έκνομη πράξη και για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία μας έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης από τις 27 Δεκεμβρίου 2016. Η υπόθεση βρίσκεται στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες διενεργούν επείγουσα έρευνα σχετικά με την υπόθεση.
Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, η επιχείρηση οφείλει στον ΕΦΚΑ περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές είναι οι οφειλές της. Από την πλευρά του ΕΦΚΑ έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Να πω συμπληρωματικά ότι η επιχείρηση είχε προβεί σε μια ρύθμιση των οφειλών της, αλλά έχασε αυτό το δικαίωμα τον Γενάρη του 2016, γιατί δεν κατέβαλε τις δόσεις και δεν κατέβαλε τις τρέχουσες εισφορές και η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ έχει προβεί σε παραγγελίες κατάσχεσης εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων και σε κατασχέσεις ακινήτων, περιουσιακών στοιχείων τόσο της επιχείρησης όσο και των κατά νόμο υπευθύνων αυτής για την ικανοποίηση των απαιτήσεών της.
Σε σχέση με τις ενέργειες που κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ακριβώς για να αποτρέψει αυτό που και εσείς λέτε και εμείς βλέπουμε ότι προσπαθεί να κάνει η επιχείρηση τώρα με πλάγιους τρόπους, να μεταβιβαστεί δηλαδή σε νέα μορφώματα, με χειρότερους όρους εργασίας, χειρότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί διαρκώς ελέγχους και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα, όπως βλέπω, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Πιερία, στη Μαγνησία κλπ. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πλειονότητα των καταστημάτων της επιχείρησης «Καρυπίδης» παραμένουν κλειστά στην Κεντρική Μακεδονία, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες ελέγχονται. Έχουμε δυο περιπτώσεις, που είναι και οι δυο στη Θεσσαλονίκη, μία στον ανατολικό τομέα και μία δυτικά, στη Σίνδο. Και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Γίνεται έλεγχος δηλαδή. Στις άλλες περιπτώσεις που έγινε ο έλεγχος φάνηκε ότι τα καταστήματα είναι κλειστά.
Άρα, αυτό που λέω είναι ότι αυτή τη στιγμή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ερευνά κάθε καταγγελία που του γίνεται, προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η κρυπτόμενη μεταβίβαση της επιχείρησης.
Θα ήθελα να καταθέσω και στα Πρακτικά το σύνολο των ενεργειών που έχει κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με ελέγχους σ’ αυτή την επιχείρηση το τελευταίο διάστημα.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)