Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη 2η Gourmet Olive & Delicacies Exhibition. Πρόκειται για την έκθεση προώθησης εκλεκτών προϊόντων ελαιολάδου, ελιάς, μελιού και μαρμελάδων, ξυδιών και αρτυμάτων, προϊόντων delicatessen, αρωματικών φυτών, βοτάνων και φυσικών προϊόντων προσωπικής περιποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο πολιτισμού «Lab’Attoir» από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2017 και στην οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για πρώτη φορά.
Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειας στην έκθεση είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων των παραγωγών που θα συμμετάσχουν, η διεύρυνση του πελατολογίου των επιχειρήσεων και η επαφή τους με επιβεβαιωμένους, στοχευμένους αγοραστές από το εξωτερικό. Κεντρικός στόχος είναι η προώθηση και προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας και των εκλεκτών «προϊόντων – σημαία» της μακεδονικής γης, ώστε το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις του κλάδου να εξοικειωθούν με την εκλεκτή αγροδιατροφική παραγωγή και να χρησιμοποιήσουν τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.
Στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιάσουν τα νέα αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία και η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών και υλοποίησης εμπορικών συναλλαγών. Στη 2η Gourmet Olive & Delicacies Exhibition παρέχεται επίσης η δυνατότητα επικοινωνίας των παραγωγών και επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σεφ, αρθρογράφους και άλλους ειδικούς της νέας σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, καθώς και η άμεση επαφή με το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των σύγχρονων υπηρεσιών της έκθεσης.
«Η Περιφέρεια επιδιώκει με τη δυναμική παρουσία της στην έκθεση, την υποστήριξη και ισχυροποίηση στο εξωτερικό της υπεροχής της γαστρονομικής παράδοσής της Κεντρικής Μακεδονίας, την αποτελεσματική προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας και την ανάδειξη και προώθηση μικρών και μεσαίων παραγωγών υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Η αξία της Μακεδονικής Κουζίνας και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της οφείλεται κυρίως στην ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τα μοναδικά προϊόντα μας, όπως οι ελιές, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα προϊόντα delicatessen και να δοκιμάσει τις εξαίσιες συνταγές που μπορεί κάποιος να μαγειρέψει με τα πολύτιμα αγαθά της μακεδονικής γης», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.
Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή της σε ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης, όπως στο «Bar Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου και Ελιών», με προϊόντα ένδειξης ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά που παράγονται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και με προϊόντα χαμηλής οξύτητας, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και ελιές. Συμμετοχή προγραμματίζεται και στα Masterclasses, τα τραπέζια γευσιγνωσίας προϊόντων delicatessen με θέματα: Μακεδονική Γη, Εντοπιότητα, Καινοτόμες Εφαρμογές, Χορτοφαγική Διατροφή, Προϊόντα που ταξιδεύουν, όπως και στα Βραβεία Κοινού όπου οι επισκέπτες της έκθεσης, θα δοκιμάσουν αλλά και θα αξιολογήσουν τα προϊόντα των παραγωγών. Τα πιο αγαπημένα προϊόντα του κοινού θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή απονομής των βραβείων.
Η έκθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διάσημων σεφ και αρθρογράφων της ελληνικής γαστρονομίας και εκπροσώπων των ΜΜΕ. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και ομιλίες με διατροφικά θέματα για τα προϊόντα της ελληνικής γης, την ελληνική διατροφή ως μέρος της μεσογειακής κουζίνας, ενώ γνωστοί σεφ συμπεριλαμβανομένων της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος με προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσουν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας.
Η προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας και του brand name της θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Παπά στην ημερίδα «Γη Χρυσάφι: Γαστρονομία & Τουρισμός». Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα δράση mentoring σε εμπόρους και παραγωγούς: «GODE Mentoring Corner & GODE Inspired Media Corner».
Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017 11:00 — 20:00
Σάββατο, 6 Μαΐου 2017 11:00-20:00
Κυριακή, 7 Μαΐου 2017 11:00-20:00.