Την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης γιορτάζει την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι φέτος, λόγω της σύμπτωσης της εκδήλωσης με την Δικαινήσιμο εβδομάδα (η καθιερωμένη ημέρα εορτασμού είναι η 19η Απριλίου), ο εορτασμός της ημέρας μεταφέρεται για την Κυριακή 23 Απριλίου 2017.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζονται ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού περιλαμβάνει επίσης τις ακόλουθες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Απριλίου 2017:
– 10.15 π.μ.:
Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευής Πατουλίδου.
– 11.00 π.μ.:
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄Σώματος Στρατού από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καθώς και όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία.
Εκδηλώσεις για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 μόνο στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το μήνυμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης είναι: «Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο “πολίτης του κόσμου”, συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών».