Με δυναμική συμμετοχή πλήθους κόσμου, σύσσωμη παρουσία του συνόλου των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη φωνή τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο και τόνισαν το ιερό καθήκον της πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, τα ήθη και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας. Διεκδικούμε την οικουμενική αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος και μία ειλικρινή συγνώμη από το Τουρκικό κράτος που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης, την ανάπτυξη και τη συναδέλφωση των λαών. Η ζωή στον Πόντο, τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελούν μέρος της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και εμπνέουν τις νέες γενιές ώστε να συνεχίσουν στα χνάρια των προγόνων τους, με σημαντικές αξίες το δίκαιο, την ελευθερία και την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση για το κοινό καλό» ήταν το μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την Ημέρα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Σκύδρας. Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέτρο Ζέρζη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός την περίοδο του βίαιου εκπατρισμού του και τόνισε τη σημασία που έχει «να παραμείνουν οι Έλληνες ενωμένοι και αλληλέγγυοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις».
Ακολούθησε μία λιτή αλλά μεστή σε περιεχόμενο τελετή μνημοσύνης στο άγαλμα του αντάρτη Πόντιου Οπλαρχηγού Ανθόπουλου Βασίλειου, στο Πάρκο της Λαϊκής Αγοράς της Σκύδρας. Εκεί πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας από τη Δήμαρχο Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου για το σύγχρονο νόημα της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η κα Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορική τεκμηρίωση των δραματικών γεγονότων, αλλά και σε σύγχρονες δράσεις που διασώζουν τις ιστορικές μνήμες που έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες, τονίζοντας την αξία της απότισης ελάχιστου φόρου τιμής στους νεκρούς και τα θύματα της Γενοκτονίας για την ανάπαυση των ψυχών τους αλλά και τη διεθνή ειρήνη.
Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ακολούθησαν ανάγνωση ψηφίσματος από εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων, απαγγελία ποιήματος με μουσική υπόκρουση παραδοσιακών οργάνων από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και χορωδία από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο Νέας Τραπεζούντας Γιαννιτσών «Οι Τραγουδάνοι». Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με Πυρρίχιο χορό από μέλη της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας, κατάθεση στεφανιών, τήρηση σιγής ενός λεπτού και εθνικό ύμνο που έψαλλαν οι συμμετέχοντες υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας Σκύδρας.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν η Βουλευτής Πέλλας κα Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Π. Ζέρζης και Ι. Ανδρίτσος, η Δήμαρχος Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σκύδρας και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Σ. Κεβεντζίδης, ο Αν. Αστυνομικός Διευθυντής Π. Περδικάτσης, ο εκπρόσωπος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας Π. Φωστηρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σκύδρας κ. Ι. Τζαμτζής, κ.ά. Τελετάρχης από τον Δήμο Σκύδρας ήταν ο Ιγνάτης Καραπαναγιώτης ο οποίος συνεργάστηκε με τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας Αναστασία Μπιρόζη, Βασίλη Αδραμιτιανό και Χρήστο Μπιμπίτσο που ήταν και ο συντονιστής των εκδηλώσεων, καθώς και μέλη των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων για την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.