«Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ακούμε τα ίδια τα άτομα με νοητική αναπηρία, για θέματα που αφορούν τη δική τους ζωή;Μήπως τελικά, τα άτομα με νοητική αναπηρία ξέρουν τι θέλουν, απλά χρειάζεται να τους δείξουμε τον τρόπο για να τα καταφέρουν; Μήπως να αφήναμε τα παιδιά να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για τις δικές τους ζωές; Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν;»,

αναρωτιέται η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, διδάκτωρ ειδικής αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. Ιωάννα Δημητριάδου, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με νοητική αναπηρία.
Και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά της θα παρουσιασθούν, μαζί με άλλες επιστημονικές ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια του Διήμερου Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αύριο και μεθαύριο, Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου αντίστοιχα.
Την παράμετρο της σεξουαλικότητας, των σεξουαλικών δικαιωμάτων και του αυτοπροσδιορισμού των ΑμεΑ, ακόμα και ως παράγοντα για την ενίσχυση του παιδιού κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, θα προσεγγίσει η Έλενα Κυριακίδου, κοινωνική λειτουργός, Msc στην Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε για την ανάδειξη της σημαντικότητας της συνειδητοποίησης της σεξουαλικότητας των παιδιών με αυτισμό από τους γονείς και την αξία της προετοιμασίας των γονέων πριν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Η ανεξάρτητη διαβίωση, η σεξουαλικότητα και ο αυτοπροσδιορισμός, η καθημερινότητα και η κοινωνική ένταξη, οι επαγγελματικές δεξιότητες και η ένταξη στην αγορά εργασίας, ο εθελοντισμός, αλλά και η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, είναι κάποια μόνο από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπειρίας, σε ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται εδώ και χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα
Την πρώτη ημέρα ποικίλες μουσικές, μοντέρνοι, παραδοσιακοί, tango, λάτιν χοροί, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και πολλές άλλες εκπλήξεις από Κ.Δ.Α.Π.με.Α. της Κεντρικής Μακεδονίας θα συνθέσουν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα, που θα παρουσιάσουν τα άτομα με αναπηρία, και τα οποία αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων και επιδεξιοτήτων τους.
Πρόκειται για το «1ο Διήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία», που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), με τη φιλοδοξία να καταστεί θεσμός και στόχο να συσφίξει τις σχέσεις των συνανθρώπων μας αυτών με τα μέλη άλλων οικογενειών, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά κυρίως να «συστηθούν» στις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες και να προβάλουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους που τους καθιστούν ισότιμα μέλη τους. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν Κ.Δ.Α.Π.με.Α από την Κεντρική Μακεδονία και Φορείς Ειδικής Αγωγής, με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, αύριο, Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, όσοι παραβρεθούν στο Ε.Α.Κ. (Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη), θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μεγάλο «πάρτι», όπου θα παρουσιαστεί το έργο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία, ενώ το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι εισηγήσεις στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες-Καλές πρακτικές στην ειδική αγωγή» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125).

«Βάση γόνιμου διαλόγου…»
«Κατά τη γνώμη μας, η σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες επιβάλλει το σχεδιασμό πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, με την άμεση εμπλοκή και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την πρωτοβουλία που πήραμε να διοργανώσουμε το 1ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠ ΜΕΑ, θέτουμε τις βάσεις, ώστε να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο σε τοπικό επίπεδο με φορείς και ανθρώπους που πάνω από όλα είναι αφοσιωμένοι στην παροχή ποιοτικών και τεκμηριωμένων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία. Ευελπιστούμε, ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί μονάχα την αρχή αυτού του διαλόγου», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης
Όπως υπογραμμίζει, «στόχος μας είναι να φέρουμε τα άτομα αυτά σε στενότερη και διαλεκτικότερη επαφή με συνανθρώπους τους από άλλες περιοχές διευρύνοντας τα όρια της μεγάλης οικογένειας, να προβάλουν τις δημιουργικές ικανότητές τους μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και να αισθανθούν ότι στο δύσκολο αγώνα της ζωής δεν είναι μόνοι αλλά αποτελούν μέλη μιας μεγάλης αγκαλιάς. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε όλους εμάς, μέσα και από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, να έρθουμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας αυτούς, να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά τους, και να επανεξετάσουμε τη στάση μας ως κοινωνία και ως Πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία».
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, «οι αρχές αυτές αποτελούν στο δήμο μας, μόνιμο οδηγό πολλών δράσεων και προγραμμάτων που όχι μόνο αναδεικνύουν και προβάλλουν την αξία της διαφορετικότητας, αλλά προσφέρουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να εκφράζουν τις δικές τους δημιουργικές ικανότητες και να χαίρονται το αγαθό της ζωής μακριά από αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο που δεν έχει ακόμα ανανεωθεί και προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, σήμερα μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις μας και τις εύλογες διαμαρτυρίες μας, ακόμα εκκρεμεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και θα δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, η οποία θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο Γιάννη Βαρδασκάνη, σημειώνει ότι «μία από τις βασικές διεκδικήσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠμεΑ και η δημιουργία νέων, έτσι ώστε να λειτουργεί μία τουλάχιστον δομή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα».

Συνεχής προσπάθεια…
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας του δήμου «να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε και τους γονείς τους, να τους απαλλάξουμε από το άγχος για το μέλλον των παιδιών τους , πιστοί στην πεποίθησή μας ότι η παροχή βοήθειας προς τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί ύψιστο δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνουν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης και ο Πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, συμπληρώνοντας ότι «στο δήμο μας έχουμε προ πολλού ξεπεράσει δογματισμούς και προκαταλήψεις και στηρίζουμε το αναπηρικό κίνημα, που έχει ένα και μοναδικό αίτημα: το σεβασμό των δικαιωμάτων τους».
«Βασικό μας μέλημα πάντα είναι η ποιοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά και τους νέους με αναπηρία, που οι οικογένειές τους μας τα εμπιστεύονται για να τα βοηθήσουμε στην εκπαίδευσή και στην κοινωνική τους ένταξη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, συζητούμε με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα να θεσπιστούν νέες, σύγχρονες αντιλήψεις για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία», σημειώνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου, και συντονίστρια της εκδήλωσης, Μάρω Βασσάρα.
Όπως εξηγεί, «η ημερίδα που διοργανώνεται χωρίς να υπάρχει η αφορμή κάποιου χρηματοδοτούμενου προγράμματος ή κάποιος άλλος εξωτερικός λόγος, δείχνει αφενός, πόσο μεγάλη είναι η αφοσίωση των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της ειδικής αγωγής και αφετέρου, πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυση των εργαζομένων μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, τα ΚΔΑΠμεΑ, τα οποία έχουν έναν διευρυμένο ρόλο όσον αφορά την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και δεν ακολουθούν κάποιο επιβεβλημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλαπλές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν καινοτόμες προσεγγίσεις».
Σύμφωνα με την έτερη συντονίστρια της εκδήλωσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευκοθέα Καρτασίδου, «είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, για όλους όσοι εμπλέκονται στην ειδική αγωγή, να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά ο ρόλος των Κ.Δ.Α.Π., καθώς υποστηρίζουν μια ηλικιακή ομάδα, τους ενήλικες με αναπηρία, για τους οποίους ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη δομή από το κράτος. Καλύπτουν δηλαδή το κενό στο χώρο εκπαίδευσης και υποστήριξης ΑμεΑ μετά το σχολείο, αφού δεν υπάρχουν άλλοι χώροι. Επιπλέον, πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος τους, να ξεφύγουν από τη φύλαξη και να υπηρετήσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται οι γονείς και τα ίδια τα ΑμεΑ».