Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα στις 24/5/2017 για την ψήφιση του Απολογισμού οικονομικού έτους 2016 ο ειδικός αγορητής Γιάννης Ανδρίτσος υπογράμμισε ότι ο σημερινός Απολογισμός αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους.
Ειδικότερα :
Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Ως γνωστόν, ο απολογισμός ενός οικονομικού έτους αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφτηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους.
Η υπηρεσιακή εισήγηση είναι αποθετήριο αριθμών οι οποίοι σαφώς δείχνουν κατά απόλυτο τρόπο την οικονομική κατάσταση. Πλην όμως, δεν υπάρχει πολιτική εισήγηση, μία εισήγηση που θα έδινε πνοή και λαλιά στους αριθμούς, που θα εξηγούσε τυχόν αυτά που κρύβονται πίσω από αυτούς.
Το λέμε συνέχεια, το είπαμε και στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2017. Φέρτε μας και συγκριτικά στοιχεία. Τι φοβάστε; Την αποκάλυψη μιας πτωτικής πορείας; Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην στήλη με το πλεόνασμα ή το έλλειμμα έτους 2016 να βλέπαμε και το αντίστοιχο του έτους 2015. Ακόμα πιο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσατε να μας αιτιολογήσετε πολιτικά τις όποιες αποκλίσεις. Με άλλα λόγια που ήμασταν και που πάμε ή μάλλον που μας πάτε.
Επί της ουσίας. Στον φετινό απολογιστικό ισολογισμό διαπιστώνεται πλεόνασμα. Μας δημιουργείται το ερώτημα γιατί άλλες Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζουν μεγάλο πλεόνασμα και άλλες μικρό ; Δηλαδή άλλες τρέχουν περισσότερο και άλλες λιγότερο; Ενιαίος σχεδιασμός υπάρχει ; Αποδίδονται ως πρέπει τα έσοδα στις ενότητες;
Βεβαίως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς μεγάλο και ουσιαστικό ρυθμό απορρόφησης, όταν στα έξοδα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι (περίπου 2 εκατ. Ευρώ) σε υποχρεωτικές δανειακές καταβολές. Αυτό βέβαια δεν είναι Ανάπτυξη!!
Το σημαντικότερο όμως από αυτά που μπορεί κανείς να διαβάσει από τους αριθμούς, μιας και εσείς δεν μας το λέτε, είναι το μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, δηλαδή το πραγματικό χρήμα που διαθέτει η περιφέρειά μας. Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:
1. Ή ότι υπάρχουν πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές με όποιον κίνδυνο επιφυλάσσει ή μη έγκαιρη εξόφληση τους για την περιφέρεια (τόκοι υπερημερίας κ.τ.λ.)
2. Ή ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των εσόδων μας το οποίο είναι συνέπεια κακού σχεδιασμού.
Και στις δύο περιπτώσεις φέρετε τεράστια ευθύνη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσετε το σώμα εάν εξακολουθεί να συντρέχει ο κίνδυνος των προηγούμενων χρόνων όπου η κεντρική κυβέρνηση αναζητούσε να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των λοιπών φορέων. Αν ναι, ποιες είναι οι ενέργειές σας για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, όταν αύριο θα βγει στην διαύγεια η ψηφισμένη απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου με το μαμούθ για τις μέρες μας ποσό του ταμειακού διαθεσίμου ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του περσινού ύψους των 108 εκατομμυρίων Ευρώ!!!
Ανδρίτσος Ιωάννης
Περιφερειακός Σύμβουλος