Στον Οίκο Ευγηρίας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη Δημοτική Σύμβουλο Μαρούλα Κατσάρα και τους υπευθύνους αυτού, αλλά και να συζητήσουμε με άτομα της Τρίτης ηλικίας καθώς και με τις εθελόντριες που επισκέπτονται Τρίτη και Πέμπτη τον Οίκο.

Στον Οίκο Ευγηρίας οι άνθρωποι ζουν ως μια οικογένεια και μονιασμένοι μεταξύ τους και το προσωπικό προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, διατηρώντας παράλληλα και ενισχύοντας το αίσθημα ότι τα άτομα αυτά είναι απαραίτητα και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους όλες τις καθημερινές ημέρες και ώρες 08.30-15.30, Διεύθυνση: Kλεισοχώρι 5 – Οίκος Ευγηρίας “Ευάγγελος και Αμαλία Δίζα”,
Τηλέφωνο: 23810 22160

Στον Οίκο Ευγηρίας διαπίστωσα ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά, η λειτουργία του Οίκου Ευγηρίας βρίσκεται σε καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του προσωπικού και των εθελοντριών αλλά και όλης της κοινωνίας της Έδεσσας και θα τολμήσω να πω και του Νομού Πέλλας.

Οι εθελόντριες με αγάπη και μεράκι φτιάχνουν φαγητά για τους ηλικιωμένους και μάλιστα δίνοντας ένα παράδειγμα την Παρασκευή φτιάχνουν 4 φαγητά την πρώτη μέρα φακές και για τη δεύτερη ημέρα κοτόπουλο στον φούρνο όπου τις πατάτες τις καθαρίζουν και είναι έτοιμες να μπουν στον φούρνο την επόμενη ημέρα από το προσωπικό για να είναι φρέσκο το φαγητό την τρίτη ημέρα έχουν ετοιμάσει παράδειγμα κρέας στην κατσαρόλα ενώ ο αρακάς και οι πατατούλες προετοιμάζονται για να φτιάχνονται την ίδια μέρα για να είναι φρέσκο το φαγητό και ούτω καθεξίς.

Ο κόσμος της Έδεσσας και του Νομού γενικότερα από ευαισθησία προσφέρει κρέατα, μαρμελάδες, άρτους και αρτοσκευάσματα καθημερινά, τυριά, γιούρτια καθώς και ζυμαρικά, όσπρια αλλά και κονσέρβες. Όλα είναι τακτοποιημένα ανάλογα με την ημερομηνία και τα ψυγεία τα είδαμε γεμάτα!

Το προσωπικό το είδαμε άριστο και με ευγένεια να προσφέρει πρωινό γνωρίζοντας τα ονόματα με το μικρό τους όνομα ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς δέχονται επισκέψεις από τα ΚΑΠΗ Έδεσσας, τους μελωδούς της Έδεσσας, μεμονωμένα Δημοτικούς Συμβούλους και πολιτικούς του Νομού αλλά και σχολεία Δημοτικά όπου τα παιδιά πέραν των πραγμάτων που τους πηγαίνουν το σημαντικότερο είναι η αγάπη που προσφέρουν καθώς και αθλητικοί σύλλογοι όπως ο Εδεσσαϊκός που πάντοτε επισκέπτεται ευπαθείς ομάδες και προσφέρει απλόχερα χαρά!

Η Δημοτική Σύμβουλος Μαρούλα Κατσάρα με την ευασθησία που τη διακατέχει επισκέπτεται καθημερινά ή μέρα παρά ημέρα και γενικά όσο μπορεί πιο συχνά για να βλέπει και να επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία του Οίκου ευγηρίας καθώς καταλάβαμε ότι εκεί μέσα τη γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας και μάλιστα κάθεται και συζητάει μαζί τους για διάφορα πράγματα.

Τους ανθρώπους τους πετύχαμε στο πρωϊνό τους όπου είχανε γάλα με κουλούρι και ψωμί και μπισκοτοειδή και φαίνονταν να είναι ευδιάθετοι γεμάτο ενέργεια. Στον χώρο υπάρχουν τηλεοράσεις για να ενημερώνονται, για όσους θέλουν βγαίνουν έξω στο προαύλιο χώρο να ξελασκάρουν ή για να καπνίζουν και να πάρουν λίγο αέρα. Στον πάνω όροφο υπάρχει δωμάτιο δημιουργικής απασχόλησης όπου μπορούν να ασχοληθούν με χειροτεχνία αλλά και για όσους μπορούν να γυμναστούν. Κάθε εβδομάδα έρχεται ειδικός γιατρός και τους εξετάζει και ανάλογα τους χορηγεί τα φάρμακά τους.

Έτσι σε γενικό επίπεδο θα λέγαμε ότι οι άνθρωποι εκεί περνάνε καλά αλλά όχι δίχως προβλήματα. Είναι δύσκολο να πάρεις μια απόφαση να μείνεις μέσα σε ένα Οίκο ευγηρίας και πρωτίστως σκεπτόμενος ότι είσαι βάρος για τα παιδιά σου. Πραγματικά ένα πολύ μεγάλο και ευαίσθητο θέμα όπου θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε ευθύς αμέσως από αυτήν τη Δευτέρα όπου θα μιλήσουμε με περαιτέρω ανθρώπους υπεύθυνους για τον Οίκο Ευγηρίας.