Αξιότιμε Αντιπρόεδρε και επί πολλά έτη Υπουργέ των Εξωτερικών της χώρας…
Φοβούμαι ότι η σημερινή, ατυχής παρέμβαση σας – σε ευθεία σύγκρουση με την εγνωσμένη ευφυΐα, παιδεία και την αποδεδειγμένη πολιτική οξυδέρκεια σας – δικαιώνει απόλυτα την άποψη πως, για να έχει προοπτικές ιστορικής επιβίωσης ο Ελληνισμός, κάποια ονόματα που ενέχονται για την δεινή πορεία της χώρας και ταυτίστηκαν αρνητικά με κρίσιμα γεγονότα μείζονος εθνικής σημασίας, δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξεχαστούν!
Αγωνίζεστε χωρίς “περίσκεψη” και επιτυχία, ας μου επιτραπεί, για την διάρρηξη της άρρηκτης ιστορικής σχέσης της Μακεδονίας με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Σε πείσμα μάλιστα των αδιάσειστων ιστορικών πηγών, των μοναδικών ευρημάτων και των λαμπρών ταφικών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που ανέδειξαν διαχρονικά οι πολύχρονες έρευνες και η αρχαιολογική σκαπάνη σπουδαίων επιστημόνων από τα “σπλάχνα” της Μακεδονικής γης!!! Τέλος, έχετε την εσφαλμένη εντύπωση πως, τα αστεία σοφίσματα τα οποία επικαλείστε, προκειμένου έτσι να τεκμηριώσετε την αβασάνιστη άποψη σας για την μη Ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα κλονίσουν την εδραία πεποίθηση των νεοελλήνων αναφορικά με τις αδιαμφισβήτητες ιστορικές καταβολές της Μακεδονίας!

Κύριε Πάγκαλε….
Είναι προφανές ότι σας χωρίζουν πολλά με όλους εκείνους τους νεοέλληνες, που μετήλθαν της ελληνικής παιδείας, διάβασαν και μελέτησαν – στο μέτρο των πνευματικών δυνάμεων τους – Ελληνική ιστορία και, από την μικρή τους ηλικία εμπέδωσαν τον λόγο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη “Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό”! Οι νεοέλληνες, δυστυχώς, θα σας θυμούνται μεταξύ των άλλων για τη φράση που σας αποδίδεται και αναπαράγεται χρόνια τώρα δια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ήτοι “Όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φετιχισμός του με τη σημαία”!
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό για την χώρα, αν αντί της ανάγκης να απασχολείτε ανούσια την επικαιρότητα, πολλώ δε μάλλον της δυσερμήνευτης ματαιοδοξίας – δεν κατέχετε πλέον θεσμική ιδιότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή – να μας κάνετε σήμερα οπαδούς της άποψης σας, αφιερώνατε μέρος αυτής της ενέργειας σας προς όφελος της προόδου των υποθέσεων της χώρας!!!! Κανείς δεν περισσεύει, έτι περαιτέρω προσωπικότητες όπως η δική σας με την τεράστια πολιτική εμπειρία, αναγνωρισιμότητα και διεθνή προβολή!

* Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ. Γεωπόνος – Παιδαγωγός