Η αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η «Μακεδονική Κουζίνα» παρουσιάστηκαν στο 12ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που υποστήριξε την εκδήλωση, εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Καινοτομία – Τεχνολογία: Νέα Μέσα Στήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα».

Ο κ. Παπάς έκανε ξεχωριστή αναφορά στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στο πρόγραμμα προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα εκλεκτά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν ήδη στις μεγαλύτερες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα για την προβολή των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και της “Μακεδονικής Κουζίνας”. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για την επικοινωνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος, όπως είναι δημοσιεύσεις σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα περιοδικά –π.χ. το National Geographic, επιχειρηματικές αποστολές, φιλοξενία opinion makers και έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού.

Τα σχέδια βελτίωσης έχουν ήδη προδημοσιευτεί και οι Περιφέρειες θα είναι οι φορείς στους οποίους έχουν εκχωρηθεί και θα τα υλοποιήσουν. Όπως άλλωστε και τις επενδύσεις στη μεταποίηση -μέχρι 600.000 ευρώ- πρόγραμμα το οποίο θα “τρέξουμε” μαζί με το Leader ως από κοινού δράση. Εξάλλου, πάντα και μέσω του Leader υπήρχαν προγράμματα για επενδύσεις στην μεταποίηση.

Ως Περιφέρεια έχουμε καταθέσει δυο εξαιρετικά σημαντικές προτάσεις για την προβολή των αγροτικών προϊόντων και των κρασιών της περιοχής μας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, και αναμένουμε την έγκρισή τους. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (RIS3), ο αγροδιατροφικός τομέας είναι για μας τομέας πρώτης προτεραιότητας», υπογράμμισε ο κ. Παπάς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς αναφέρθηκε στη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας και καταγραφής του αγροδιατροφικού τομέα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες αλλά και το δυναμικό της Περιφέρειας τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής όσο και σε επιστημονικό επίπεδο (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΕΚΕΤΑ, ΕΘΙΑΓΕ κ.ά.). Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει σε αντίστοιχες πλατφόρμες της Περιφέρειας της Τοσκάνης, με θέμα τη γεωργία ακριβείας, και της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, με θέμα την ιχνηλασιμότητα και τη διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών στη γεωργία».
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Παπάς έκανε λόγο για την πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και για τις ενισχύσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων γεωργών ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση και έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αναρτηθούν οι πίνακες των δικαιούχων και των εν δυνάμει δικαιούχων. «Θα υπάρξει περίοδος ενστάσεων και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, οπότε θα γίνει και η πληρωμή των δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αρμοδιότητα της αξιολόγησης έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις που οφείλονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα έχουμε θέσει έγκαιρα το ζήτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, ζητώντας την άμεση επίλυσή του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταγράψει το επιχειρηματικό δυναμικό της στον πρωτογενή τομέα. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο που προκήρυξε το έργο της καταγραφής των μεταποιητικών μονάδων και επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Παπάς. Παράλληλα, ο κ. Παπάς μίλησε για το έργο της καταγραφής των καλλιεργειών της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδοσιακών και συγχρόνων, καθώς και των καλλιεργητικών σχεδίων τους. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο της αγροτικής μας πολιτικής, που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για κοινή χρήση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους στο δυναμικό τομέα της γεωργίας», εξήγησε ο κ. Παπάς.