Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτική δράση πολιτικής προστασίας για ομάδες εθελοντών που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Έδεσσας. Η εκπαίδευση είχε θέμα: «Η ασύρματη επικοινωνία και η διάσταση της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση των κρίσεων» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά προς τις ομάδες εθελοντών και άλλους ενδιαφερόμενους της Π.Ε. Πέλλας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, παρουσίασε τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις για την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων που έχουν πληγεί από έκτακτα συμβάντα όπως σεισμοί, πλημμύρες και άλλα δραματικά γεγονότα από ομάδες εθελοντών οι οποίες επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο της πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ο σεβασμός της προσωπικότητας των πληγέντων, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της κοινωνικής υποστήριξης για την ομαλή μετάβαση των συγκεκριμένων προσώπων σ’ ένα σταθερό πρόγραμμα και μία καθημερινή ρουτίνα.
Η εκπαίδευση για τη σημασία και κατάλληλη χρήση της ασύρματης επικοινωνίας κατά τη διαχείριση κρίσεων παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Χατζηαντωνίου, σε συνεργασία με τον Αντώνη Σιγάλα και Κώστα Γιαβαννίδη, μέλη του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Έδεσσας. Μεταξύ άλλων, τονίστηκαν τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τις ραδιοεπικοινωνίες, τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας και οι βασικές αρχές ορθής και αποδοτικής χρήσης των ασυρμάτων. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων, οι ασύρματοι εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς βασίζονται σε μπαταρίες και όχι ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, ενώ τα συστήματα των κεραιών χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην ασύρματη επικοινωνία, όταν μιλάει ένας χρήστης ακούγεται απ’ όλους τους συμμετέχοντες, οπότε είναι εφικτός και εύκολος ο συντονισμός των ενεργειών από τις ομάδες διάσωσης και τους εθελοντές. Ακόμη, μέσω ειδικής τεχνολογίας, είναι δυνατός ο ακριβής γεωγραφικός εντοπισμός των ομάδων που κινούνται στην περιοχή επέμβασης και μέσω της χρήσης ειδικών χαρτών μπορούν να παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή κίνηση στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον κινητό εξοπλισμό που διαθέτουν οι Ραδιοερασιτέχνες Έδεσσας και να συνομιλήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες στην περιοχή της Φλώρινας και της Ημαθίας. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και άλλα μέσα που διαθέτει ο Σύλλογος χρησιμοποιείται σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εκδηλώσεις ευρείας απήχησης που πραγματοποιούνται στην περιοχή, όπως πρόσφατα η άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο Έδεσσας, οι κολυμβητικοί αγώνες στην Άρνισσα, κ.ά.
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Π.Ε. Πέλλας πρόκειται να διενεργήσει εξετάσεις για τη χορήγηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, μέσω της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών το προσεχές φθινόπωρο.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εθελοντών της Π.Ε. Πέλλας που ανήκουν στην Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) Σκύδρας και, επίσης, στην Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Πέλλας. Επίσης, παραβρέθηκαν οι σπουδαστές του Τμήματος «Συνοδοί Βουνού» του ΔΙΕΚ Αριδαίας που συνδέονται με την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων και έχουν υψηλό ενδιαφέρον για την ασφάλεια και επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων σε φυσικά οικοσυστήματα.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει: «Η εκπαίδευση των εθελοντών στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων είναι σημαντική προκειμένου ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας να ενισχύεται από άτομα που θέλουν να έχουν κοινωνική προσφορά αλλά, επίσης, χρειάζεται να αποκτήσουν τις αναγκαίες ικανότητες. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των ίδιων των εθελοντικών ομάδων, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε δράσης βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Υποχρέωση και μέλημα της πολιτείας είναι να διατηρεί ζωντανή τη “φλόγα” του ενδιαφέροντος των εθελοντών ενώ, στο πλαίσιο της λεγόμενης “έξυπνης” ανάπτυξης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δράσεις εκπαίδευσης έχουν ελάχιστο κόστος και συνδυάζονται με άλλες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η προβολή της τοπικής φυσικής κληρονομιάς, η πραγματοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κ.ά. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να χαιρετίσω τη συμμετοχή του Τμήματος Συνοδών Βουνού του Δημόσιου ΙΕΚ Αριδαίας στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, όπως και άλλων σύγχρονων ειδικοτήτων και, γενικότερα, η καλή οργάνωση της επαγγελματικής κατάρτισης που υπάρχει στην Π.Ε. Πέλλας με τη λειτουργία των τριών Δημόσιων ΙΕΚ, αποτελούν μία σημαντική επένδυση για το μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται μεν στην αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πλεονεκτημάτων, αλλά η κινητοποίηση των πόρων και η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων πραγματοποιείται από το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση».