Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Επίτροπο Ανταγωνισμού M. Vestager, για τις συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιριών αγροχημικών προϊόντων και αγροτεχνολογίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο. Οι συγχωνεύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο ολιγοπώλιο στην ιστορία, με τρεις εταιρίες οι οποίες θα ελέγχουν το θα ελέγχουν το 70% του παγκόσμιου αγροχημικού τομέα και το 60% της σποροπαραγωγής. Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος, να αυξηθούν οι τιμές και να μειωθεί η ποικιλία και η καινοτομία των προϊόντων, να μεγαλώσει η εξάρτηση των αγροτών και να κινδυνέψει η διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών και των κρατών – μελών.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Συγχωνεύσεις εταιριών αγροτεχνολογίας
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξελεγκτικής του πορείας, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες για βιώσιμα προϊόντα, σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια αυτά, οι έξι μεγαλύτερες εταιρίες αγροτεχνολογίας προχωρούν σε συγχωνεύσεις καθώς σύμφωνα με τις ίδιες, ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας τους θα επιτύχει καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και των καταναλωτών.
Ωστόσο οι τρεις νέες εταιρίες που θα προκύψουν, θα ελέγχουν το 70% του παγκόσμιου αγροχημικού τομέα και το 60% της σποροπαραγωγής. Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος, να αυξηθούν οι τιμές και να μειωθεί η ποικιλία και η καινοτομία των προϊόντων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να μεγαλώσει η εξάρτηση των αγροτών, των καταναλωτών και των κρατών, στις τρεις εταιρίες που θα σχηματίσουν το μεγαλύτερο ολιγοπώλιο της ιστορίας.
Στα πλαίσια αυτά ερωτάται η Επιτροπή:
Εγγυάται ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε φτηνότερα και αποδοτικότερα προϊόντα για τους αγρότες στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές και το περιβάλλον;
Εγγυάται ότι οι συγχωνεύσεις, δε θα δημιουργήσουν στρέβλωση του ανταγωνισμού, με καταχρηστική άσκηση δεσπόζουσας θέσης και δημιουργία καρτέλ;
Η ερώτηση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια της ευρωβουλευτού για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά λογική συνέχεια μιας σειράς ερωτήσεων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης και της ισχύος του Έλληνα αγρότη και στην προστασία των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα η Εύα Καϊλή, έχει καταθέσει ερωτήσεις:
1) Για το πολύ υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σε κόστος αγοράς σπόρων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην τιμή των προϊόντων με γειτονικές χώρες.
2) Για τη μη καταβολή του συμψηφισμού του ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλάνε γάλα με 13% ενώ αγοράζουν εφόδια και ζωοτροφές με 24%. 3) Για την προστασία των πληθυσμών των μελισσών από τα εντομοκτόνα και νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
3) Για την υπερβολική φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, από την ελληνική κυβέρνηση.
4) Για τη στήριξη των φτωχότερων ευρωπαϊκών και ελληνικών περιφερειών, όπως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την επαναφορά της επιδότησης εργοδοτικού κόστους 12%. Πλήθος εργοστασίων που μεταποιούσαν αγροτικά προϊόντα έχουν κλείσει στην ΑΜ κ Θ.
Η στήριξη της Εύας Καϊλή θα συνεχιστεί με ερωτήσεις και δράσεις που αφορούν το υψηλό κόστος ενέργειας, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τους νέους αγρότες, τις γυναίκες της υπαίθρου, και τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα.