Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα
LIFE SOL-BRINE της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου) βραβεύτηκε ως το καλύτερο έργο LIFE μετά από ψηφοφορία του κοινού στη θεματική ενότητα «Περιβάλλον» στα “Πράσινα Βραβεία” (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας τελικά το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα έργα στην Ευρώπη κατά την τελευταία 25ετία (1972-2017). Το σχετικό βραβείο απονεμήθηκε στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Karmenu Vella, στην τελετή απονομής στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας (Green Week).

Η επιστημονική Υπεύθυνος του Προγράμματος Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου μαζί με βασικούς συντελεστές της επιτυχίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Τήνου και την Culligan (Δρ. Δ. Ξεύγενος, Δρ. Κ. Μουστάκας, Ι. Σιώτος και Ο. Μαυρίκιος).

Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge). Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση. Η νέα καινοτόμος πιλοτική μονάδα είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης. Μία μικρή παρουσίαση του ρόλου και της μοναδικότητας του SOLBRINE ακολουθεί στην εκπομπή Eco News SΚΑΙ Τηλεόραση, πατώντας στο παρακάτω link :

http://www.skai.gr/tv/show/?showid=63902