Θεσσαλονίκη 1917…
Αύγουστος και φυσάει ένας αέρας δυνατός,
καθαρίζει μνήμες από έναν πόλεμο που δε λέει να τελειώσει.
Ένας παιδικός καβγάς ξεκινά και η πρώτη φλόγα ξεπηδάει.
Τρέφεται αχόρταγα, δυναμώνει και καταπίνει παράγκες,
σπίτια και κατεβαίνει γρήγορα και καταστρέφει
περιουσίες, κειμήλια, εκκλησιές, στιγμές…
Μια ολόκληρη πόλη καίγεται.

Από την φωτιά της πόλης το 1917 έως τον βομβαρδισμό των Συκεών από τους συμμάχους και τον «ματωμένο γάμο» του 1943, το πρώτο Sykies Fest έδωσε σε περισσότερους από 250 θεατές τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν μια συγκινητική δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση και να ταξιδέψουν στην ιστορία του τόπου με επίκεντρο την προσφυγιά και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να αφήσουν βίαια τις εστίες τους και να έρθουν στη μητέρα Ελλάδα.

Εδραιώνοντας μια εστία πολιτισμού στη Δ.Ε. Συκεών, το νέο τριήμερο Φεστιβάλ Sykies Fest έκανε χθες την πρεμιέρα του, χαρίζοντας μία συγκλονιστική εμπειρία σε όσους βρέθηκαν στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νέαπολης-Συκεών.

Μοιρασμένοι σε 10 ομάδες και μετακινούμενοι από σημείο σε σημείο, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν τον τρόπο εγκατάστασης αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης, τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων κατά την ιστορική περίοδο 1917-1945. Κεράστηκαν ντολμαδάκια και παστουρμά, γεύτηκαν κουφέτα γάμου και ελιές κηδείας…

Το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τη συνεργασία πολλών φορέων και 174 εθελοντών χορευτών, μουσικών και ηθοποιών μετέφερε με μοναδικό τρόπο όλες εκείνες τις εικόνες, σε ένα μοναδικό, καθηλωτικό και μυσταγωγικό δρώμενο μέσα από την ιστορική αναδρομή στις συνήθειες, στα ήθη και τα έθιμα που ταξίδεψαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διαρκέσει έως και αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, με πεδίο δράσης την Πολιτιστική Γειτονιά (πάρκο Ελπίδος, Συκιές) και το Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Κ.Κουν), τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι, μουσικά και θεατρικά σχήματα ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας που «γέννησε» την περιοχή αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές ρίζες του τόπου μας, αλλά και τη σύνδεσή τους με τις πολυποίκιλες πτυχές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

«Οι της φύσης 4»
Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου, το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών που θα παρουσιάσει την παραγωγή του «Οι της φύσης 4», με τη συμμετοχή του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών και της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, στις 9.30 μ.μ., στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια χορευτική παράσταση-υπενθύμιση για την αναζήτηση της αρχέγονης αλήθειας που πηγάζει μέσα από τη διαρκή επαφή μας με τη φύση.

ΤΑΚΙΜ-Παντελής Θαλασσινός-Αρετή Κετιμέ
Η αυλαία του Sykies Fest θα κλείσει με τη μεγάλη συναυλία του συγκροτήματος ΤΑΚΙΜ, αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών.
Το συγκρότημα, που αποτελείται από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής, και με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού και της Αρετής Κετιμέ, θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική συναυλία επί σκηνής και θα μας ταξιδεύσουν μέσα στο χρόνο και στις εποχές με κομμάτια μέσα από τον πλούτο της παράδοσής μας.
Το πρώτο Sykies Fest πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών, της Νεανικής Χορωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Ρεμπέτικης Κομπανίας του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, του ART MATES Theater Group, του Δ.Ι.Ε.Κ. Νεάπολης, της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.