Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την αποφυγή εισόδου στη χώρα και ειδικότερα στην Περιφερειακή μας Ενότητα της ευλογιάς των αιγών και των προβάτων:

«Την 1η Ιουνίου 2017 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πληροφορήθηκε και γνωστοποίησε άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι εντοπίστηκαν εστίες ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, στην τοποθεσία Koyuntipe της περιοχής Edirne (Γ.Π.: 40.76, Γ.Μ.: 26,33) που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα, καθώς και στην περιοχή Izmir (Σμύρνη) απέναντι από τη Μυτιλήνη(Γ.Π.:38.76,Γ.Μ.:26.99).
Η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 – ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008), σύμφωνα με το οποίο «επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης, άμεσα και επί τόπου».
Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου της ευλογιάς, πέρα από τον υψηλό πυρετό, το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και από τους κτηνοτρόφους, είναι η παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος, με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, τους μαστούς, τις «μασχάλες», το κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς.
Στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης τόσο της συγκεκριμένης νόσου όσο και άλλων νοσημάτων, το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου αυτών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Επιγραμματικά επισημαίνονται τα παρακάτω, τα οποία οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να εφαρμόζουν:
-Περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
-Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων.
-Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
-Τακτική απεντόμωση, μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις, καθώς και καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
-Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που επισκέπτονται άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
-Παραμονή νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για τουλάχιστον 21 ημέρες.
-Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.
-Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για τη νόσο (αφίσα, ενημερωτικό φυλλάδιο) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στη διαδρομή: Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Αιγοπρόβατα → Ασθένειες → Αιγοπροβάτων-Ευλογιά

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/sheep-and-goats/823-astheneiesaigoprobaton