Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων παραγωγών του φυτού Αλόη Βέρα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η καλλιέργεια του φυτού Αλόη Βέρα (Aloe vera L.) γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στον τομέα της κοσμετολογίας, της φαρμακευτικής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διακινούνται περίπου 61.000 τόνοι αξίας μεγαλύτερης από 1,5 δισ €.
Η προσφορά της στον πρωτογενή τομέα μπορεί δυνητικά να είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της μεγάλης προστιθέμενης αξίας που έχει ως προϊόν. Επιπλέον συμβάλλει στην διαφοροποίηση της παραγωγής και στον περιορισμό της μονοκαλλιέργειας που είναι επιθυμητή για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, ερημοποίησης και υποβάθμισης του εδάφους , αφού ως φυτό δείχνει ιδιαίτερα προσαρμοστικές ικανότητες σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Τέτοιες κλιματικά μειονεκτικές περιοχές εντοπίζονται κυρίως στη Μεσογειακή λεκάνη. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 200 γεωργοί έχουν ενταχθεί σε σχήματα παραγωγών αλόης κυρίως στα νησιά του νοτίου Αιγαίου της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Στις περιπτώσεις αυτές οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης αλόης από χώρες εκτός Ε.Ε. οι οποίες επεξεργάζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες και προωθούνται στην αγορά με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές πώλησης. Επιπλέον υπάρχουν σκευάσματα αλόης που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και φέρουν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την ακριβή προέλευση της πρώτης ύλης.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Πως σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή ευρωπαϊκής αλόης σε μειονεκτικές κυρίως νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης;
– Πως μπορεί να προστατεύσει παραγωγούς και καταναλωτές προϊόντων αλόης από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές όπως παραπλανητικές ενδείξεις σκευασμάτων αναφορικά με την προέλευση της πρώτης ύλης;