Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Απαιτείται υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζητημάτων της Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλιώς τα προβλήματα θα διαιωνίζονται»
Σε συνέχεια της κινητικότητας για την προβολή και προώθηση από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας των σημαντικών ζητημάτων, που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο στην Έδεσσα η οποία είχε εξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες. Τη σύσκεψη συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ. κ. Φάνη Παπά.
Η συνάντηση ξεκίνησε με συνοπτική παρουσίαση της ατζέντας των θεμάτων προς συζήτηση από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας η οποία τόνισε ότι απαιτείται μία υπεύθυνη και ρεαλιστική προσέγγιση, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα επείγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά και αναφέρθηκε διεξοδικά στους διαφορετικούς ρόλους της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών και όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα της παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου «οι αγρότες της Πέλλας να συνεχίσουν να παράγουν, με τον ίδιο ζήλο, υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζουν ρευστότητα στην τοπική αγορά και οικονομία και έχουν μία θετική συμβολή στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών της εθνικής οικονομίας», όπως έκλεισε χαρακτηριστικά την εισήγησή της η κα Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παπάς ο οποίος τόνισε ότι η «Ελλάδα έχει πληγεί από τη μη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, για τις επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο». Ακόμη, τόνισε ότι η προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και μάλιστα πραγματοποιείται από ίδιους πόρους. Στα κύρια διαρθρωτικά προβλήματα που επεσήμανε ο κ. Παπάς είναι «η υπερφορολόγηση των αγροτών, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων». Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό των Νέων Αγροτών από την Πέλλα που πρόκειται να λάβουν ενίσχυση από το αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα και των 280 περίπου επιλαχόντων.
Ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν οι προτάσεις των αγροτών και συζητήθηκαν οι αναγκαίες δράσεις για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Τα σημαντικά θέματα για τα οποία απαιτείται η ανάληψη δράσης το προσεχές χρονικό διάστημα είναι:
1. Η εξασφάλιση τιμή ασφαλείας για τα συμπύρηνα ροδάκινα σε συνεργασία με την ΕΚΕ.
2. Η επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από ακραία καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μετά από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις και καταρρακτώδεις βροχές (νέα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ).
3. Η δρομολόγηση λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τις επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Η εξασφάλιση της ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
5. Η ενδυνάμωση των συλλογικών οργάνων των αγροτών
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, η Δήμαρχος Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου συνοδευόμενη από τους Αντιδημάρχους Θέμη Κρητίδη και Γιάννη Θεοδοσίου, οι Αντιδήμαρχοι Πέλλας Νίκος Σαμόπουλος και Ανδρέας Καραφυλλιάς, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Μιχάλης Σαμλίδης, εκπρόσωποι των βουλευτών, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, των ομάδων παραγωγών καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συνεταιρισμών της Πέλλας.