Μια καταπληκτική εμπειρία έζησαν τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας και οι γονείς συνοδοί τους στο Graz της Αυστρίας, όπου βρέθηκαν για συναυλίες έπειτα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Kultur-Land-Leben” και της Εδεσσαίας πιανίστας Αλίκης Γιαννιού, απόφοιτου της Ακαδημίας του Graz.
Ο Αυστριακός Σύλλογος δραστηριοποιείται κάθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιώντας συναυλίες κλασικής κυρίως μουσικής με επιφανείς καλλιτέχνες στην περιοχή της Στυρίας. Κάθε χρόνο διοργανώνει φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν χορωδιακά, χορευτικά και οργανικά σύνολα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την παρουσίαση τόσο της παραδοσιακής, όσο και της έντεχνης μουσικής της χώρας τους.
Στο φετινό φεστιβάλ που διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουλίου, συμμετείχαν μαζί με την Παιδική Χορωδία Έδεσσας, σύνολα από την Τσεχία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Τσεχία εκπροσωπήθηκε από Νεανική Χορωδία “Mahrisher Kinder und Jugendchor Holesov” που μετράει στο βιογραφικό της συμμετοχές σε φεστιβάλ ολόκληρου του κόσμου και συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες της Τσεχίας. Εξίσου σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Βουλγαρίας με τη γυναικεία χορωδία “Akademischer Volkschor Plovdiv”, που έχει πλούσιο ενεργητικό κυρίως στην Ευρώπη.
Το “Alphorn Ensemble Engladina St. Moritz” εκπροσώπησε την Ελβετία και ξάφνιασε το κοινό με τον περίεργο ήχο των χάλκινων πνευστών Alphorn, άγνωστων μουσικών οργάνων στην Ελλάδα, αλλά χαρακτηριστικών για τη χώρας τους. Επίσης, με δύο οργανικά σύνολα εκπροσωπήθηκε η Αυστρία, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με το παραδοσιακό άκουσμα της περιοχής της Αυστρίας. Τέλος εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της Ρουμανίας που παρουσίασε δεξιοτεχνικούς χορούς.
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με τη σύμπραξη όλων των χορωδιακών συνόλων και μικρού οργανικού σχήματος σε μία διασκευή της «Ωδής της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του L. V. Beethoven, κατά την οποία κάθε χώρα αρχικά τραγούδησε την Ωδή στη δική της γλώσσα και κατόπιν όλοι μαζί στα γερμανικά, δίνοντας το μήνυμα της αδελφοσύνης των λαών της γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά την πρώτη μέρα το κοινό δεν θαύμασε μόνο τα μουσικά και ορχηστρικά σύνολα, αλλά είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να γευτεί τοπικά προϊόντα του Νομού μας , που ετοίμασαν οι γονείς των παιδιών για το κοινό και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, κλέβοντας τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματος . Πιο συγκεκριμένα, παραγωγοί και επιχειρήσεις που προσέφεραν τα προϊόντα τους για τον εκπληκτικό, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά μπουφέ που στήθηκε ήταν οι:
• Αρτοποιεία Λούση
• Κεράσια Γ. Τσομπλεκτσόγλου
• Αλλαντικά Ζλάτη
• Κρασιά Μουραπάτα, Αργυράκη, Γάτσος- Παπαπέτρος
• Κομπόστες ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ
• Τυποποιημένα Λαχανικά Γιώργος Τσιρόπουλος
• Ονοοιάματα Χ. Τσιρόγκα
• Χειροποίητα Ελληνικά Προϊόντα Ζέρζης Β. «Όπως παλιά»
Η Παιδική Χορωδία έδωσε συνολικά τρεις συναυλίες στην περιοχή τους Graz, κατά τις οποίες κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού και τα θετικά τους σχόλια. Εκτός από τις συναυλίες στις οποίες συνέπραξε με τα υπόλοιπα χορωδιακά σύνολα, δόθηκε και μία συναυλία στο γηροκομείο του Fehring, που αποτέλεσε και την πιο συγκινητική εμφάνιση της χορωδίας.
Ο ενθουσιασμός των παιδιών γι’ αυτό το ταξίδι ήταν τόσο μεγάλος που δεν τραγούδησαν μόνο στις προγραμματισμένες συναυλίες, αλλά και σε διάφορους χώρους στην πόλη του Graz, όπως η αυλή της Νομαρχίας και η εκκλησία που φιλοξενεί την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, της οποίας η εκπληκτική ακουστική ανέδειξε τις μαγευτικές νεανικές φωνές τους.
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους δεν απόλαυσαν μόνο μουσική και χορό, αλλά είχαν και την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μνημεία, μουσεία και άλλους σημαντικούς χώρους σε δύο από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης, το Graz και το Βελιγράδι. Ανάμεσα σε αυτά, όλα τα σημαντικά κτίρια, μοντέρνα και σύγχρονα στην πόλη του Graz, ένα εκπληκτικό διεθνούς φήμης εργοστάσιο σοκολάτας, το μουσείο Tesla και το κάστρο του Βελιγραδίου με θέα το δέλτα των ποταμών Δούναβη και Σάβα.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε την εξαιρετική φιλοξενία και οργάνωση του Αυστριακού Συλλόγου και ιδίως της Αλίκης Γιαννιού, καθώς επίσης και τη συμπαράσταση των Ελλήνων του Graz, με ιδιαίτερη έμφαση στον Πάτερ Ζαφείριο Κουτελιέρη που, έχοντας 10ετή θητεία στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας, συνέπραξε σε δύο τραγούδια με την Παιδική Χορωδία στην τρίτη τους συναυλία.
Τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας του Νέου Ωδείου Έδεσσας που πήραν μέρος σε αυτό το ταξίδι είναι: Άικου Ελένη, Άικου Αθηνά, Αλεξίου Γιάννης, Αλεξίου Μαρία, Βάνη Εβίτα, Βρυώνη Ελένη, Βρυώνη Σταυρούλα, Δουρλιάνη Ειρήνη, Καλλιοντζή Βασιλεία, Καραβίτη Αντωνία, Καραβίτη Χριστίνα, Κελέκης Δημήτριος, Κελέκη Κατερίνα, Κελέκης Μιχάλης, Λένου Άννα, Μησιρλίδου Έλλη, Μπίνου Νίκη, Παπαντωνόπουλος Γιώργος, Παπαντωνόπουλος Νίκος, Παρασκευοπούλου Ευγενία, Πέτκου Ιωάννα, Σημάδη Εύα, Σολάκη Ελευθερία, Τομόσογλου Θάλεια, Χαραμαλή Νικολέττα, Χαραμαλή Στέλλα. Τη χορωδία συνόδεψαν στο πιάνο η Αλίκη Γιαννιού, στο φλάουτο ο Παναγιώτης Κελέκης, στο κοντραμπάσο ο Μιχάλης Κελέκης, στο βιολί η Κατερίνα Κελέκη και τη διηύθυνε η Θεοδώρα Γκουράνη.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω εμφανίσεων πρέπει να σημειωθεί η συμβολή του ξενοδοχείου ΑΛΦΑ για την παροχή κλιματιζόμενης αίθουσας για τις πρόβες της χορωδίας και όλων των γονέων, τόσο αυτών που συνόδεψαν τα παιδιά στο ταξίδι, όσο και όσων έμειναν πίσω, για τη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη που έδειξαν στα παιδιά τους από την αρχή του ταξιδιού.