Το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, αλλά και τους αναλυτικούς προϋπολογισμούς του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Συνολικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 84,5 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη (μόνο η Πυλαία) και Δέλτα (μόνο το Καλοχώρι).
Οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί από τις κορυφαίες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Η υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να διαθέσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 5% του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται, η επιλογή της διοίκησής μας όμως ήταν να διπλασιαστεί αυτό το ποσό. Έτσι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία θα διατεθούν τελικά 105 εκ. ευρώ, από τα οποία 84,5 στη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το σχέδιο είναι απόλυτα εφαρμόσιμο και αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με έμφαση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά προβλήματα.
«Δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και υποδομών, αλλά έχει συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας, που αφορούν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών. Περιλαμβάνει σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις. Αύξηση των χώρων πρασίνου. Αποκαταστάσεις χώρων. Περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εισαγωγής της καινοτομίας και συνολικά, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Ουσιαστικά, με το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, τις οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και τις προκλήσεις από την κλιματικής αλλαγή», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να συμβαδίζουν απόλυτα με τους κανόνες της ΕΕ και τους στόχους της κεντρικής στρατηγικής «Ευρώπη 2020». «Χρηματοδοτούμε εκείνες τις παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί είναι επιλέξιμες, με βάση τα ξεκάθαρα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε αυτό ακριβώς κάναμε πάντα στο ΕΣΠΑ, πετυχαίνοντας τα αποτελέσματα που ανέδειξαν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εθνική πρωταθλήτρια. Σε καμιά περίπτωση, αυτή η διοίκηση, δεν πρόκειται να ρισκάρει τα κοινοτικά κονδύλια. Τους πόρους του ΕΣΠΑ, που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για τον τόπο μας, τους αξιοποιούμε πάντα με ασφάλεια και με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και αξιολογούμε αυστηρά όλες τις προτάσεις και υλοποιούμε εκείνες που πληρούν όλα τα κριτήρια και τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι πλέον είναι η ώρα της αξιολόγησης των προτάσεων των Δήμων για την έναρξη των παρεμβάσεων.
«Είμαι βέβαιος ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου:
-Η εικόνα της Θεσσαλονίκης θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
-Πολλά και σημαντικά προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί.
-Η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των συμπολιτών μας, θα έχει βελτιωθεί.
-Η επιχειρηματικότητα θα έχει τονωθεί και ενισχυθεί», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης και τους οχτώ Δήμους για τη διάθεση συνεργασίας και την προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να αρχίσουν εγκαίρως τα δεκάδες έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν όλο αυτό το διάστημα και για τη βοήθεια που παρέχουν στους Δήμους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρουσιάζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι η επιτυχής εξέλιξή του αναδεικνύει τη μητροπολιτικότητα της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, που δεν μπορεί να επιτελέσει ως ρόλο καμιά Αναπτυξιακή Εταιρεία ή Δήμος.
«Από το συγκεκριμένο σχέδιο αναδείχτηκε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ο μητροπολιτικός ρόλος που μπορεί να υπηρετήσει μόνο ένα όργανο, όπως η Αντιπεριφέρεια και οι συμμετοχικές διαδικασίες, με την ανοιχτή διαβούλευση, που μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα. Με το Στρατηγικό Σχέδιο θα αναγεννήσουμε την πόλη, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους κατοίκους της. Οι πρώτες παρεμβάσεις ύψους περίπου 28 εκ. ευρώ πρόκειται να αρχίσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, με την έκδοση των σχετικών προσκλήσεων», τόνισε η κ. Πατουλίδου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ανά στρατηγικό στόχο, τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί των παρεμβάσεων έχουν ως εξής:
1.Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνολικός προϋπολογισμός 26,2 εκ. ευρώ (τα 10,4 εκ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή).
2.Θεσσαλονίκη συνεκτική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνολικός προϋπολογισμός 13 εκ. ευρώ (τα 0,8 εκ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή).
3.Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συνολικός προϋπολογισμός 50,2 εκ. ευρώ.
4.Θεσσαλονίκη αποτελεσματική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συνολικός προϋπολογισμός 6 εκ. ευρώ.
Οι πρώτες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (οι σχετικές προσκλήσεις θα εκδοθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017) αφορούν στους εξής τομείς:
-Αντιπλημμυρική προστασία – 3 εκ. ευρώ.
-Δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου επιπέδου πολεοδομικής ενότητας ή και πράσινων διαδρομών – 16 εκ. ευρώ.
-Αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου – 4 εκ. ευρώ.
-Έργα για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους – 4 εκ. ευρώ.
-Ανάπτυξη συστήματος ποδηλατοδρόμων – 1 εκ. ευρώ.