Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι πυρκαγιές που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της Ελλάδος έχουν καταστρέψει περιουσίες, σπίτια, δασικές περιοχές και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα, στην Ανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στη Θάσο και σε αρκετές ακόμη περιοχές ή δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί ή κατασβέστηκαν όταν η καταστρεπτική τους μανία δεν είχε κάτι άλλο να κάψει.

Παρά τις τιτάνιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες κυρίως των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών και των χειριστών των εναερίων μέσων πυρόσβεσης η έλλειψη επαρκών εναερίων μέσων λόγω γήρανσης του στόλου τους που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς δεν υποβοηθά στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών όταν αυτές εκδηλώνονται.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια κοινοτικά ταμεία η κοινοτικά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν την ανανέωση και τον εμπλουτισμό των μέσων εναέριας πυρόσβεσης;

– Τι προθεσμία έχει η ελληνική κυβέρνηση για να αιτηθεί την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των σημαντικών ζημιών που έχουν προκαλέσει οι φωτιές;»