Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και χωρίς να χάσουμε χρόνο επισκεφτήκαμε το ράντσο Οτουντζίδη όπου η αξιοθαύμαστη Έλενα μαζί με την οικογένειά της μας περίμεναν και μας υποδέχτηκαν σε θερμό κλίμα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία μεταξύ Κλεισοχωρίου και Ριζαρίου. Κατόπιν γνωρίσαμε ένα ψηλό άλογο, την Άρτεμις, όπου μάθαμε πολλά για την θεραπευτική ιππασία. Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον κτλ.

Παρεπιπτόντως η Έλενα ασχολείται με τα άλογα από πολύ μικρή ηλικία (κάτω των 7 ετών) όπως βέβαια και ο πατέρας της Νεκτάριος όπου κι αυτός ασχολείται με τα άλογα από πολύ μικρή ηλικία και υπάρχει διαδοχή από πατέρα σε πατέρα και τώρα από πατέρα σε κόρη! Τα τελευταία χρόνια η Έλενα μαζί με μια ομάδα από την Έδεσσα έρχεται σε πολλά δρώμενα και συμμετέχει με το άλογό της και ομορφαίνει την κάθε εκδήλωση, όπως στα Θεοφάνεια που γίνεται κάθε Ιανουάριο αλλά και πρόσφατα στα Ανθεστήρια με τον εντυπωσιακό καλπασμό αυτού του γοητευτικού και υπερήφανου ζώου όπως είναι το μοναδικό άλογο.


Από την Έλενα μάθαμε κάθε πότε τρώει ένα άλογο, για την τρίχα του, τον αθλητισμό αλλά και πως σελώνεις ή πεταλώνεις το άλογο. Η Έλενα Οτουντζίδου πέραν από αξιαγάπητη και όμορφη, το χέρι της πιάνει και μάλιστα από ένα ειδικό σχοινί φτιάχνει καπίστρια μοναδικά και χειροποίητα τα οποία υπάρχει η δυνατοτητα να τα αγοράσει κάθε ενδιαφερόμενος που ασχολείται με άλογα!

Όπως μας θύμισε στην Έδεσσα παλαιά υπήρχαν πολλά άλογα καθώς και κάρα και ήταν το κύριο μεταφορικό μέσο της πόλης. Είναι άξια συνεχίστρια της ιππασίας και της παράδοσης που υπάρχει στην πόλη μας από αρχαιοτάτων χρόνων!
Η Έλενα Οτουντζίδου φτιάχνει καπίστρια μοναδικά και χειροποίητα τα οποία υπάρχει η δυνατοτητα να τα αγοράσει κάθε ενδιαφερόμενος που ασχολείται με άλογα!

Στο τέλος προσπάθησα κι εγώ να κάνω μια βόλτα με το άλογο αλλά πραγματικά ως γνήσιος αδαής δεν κατάφερα παρά μόνο μερικά μέτρα να πάω, υπό την καθοδήγηση της Έλενας…

Για να κάνεις βόλτα με το άλογο θα πρέπει να είσαι εντελώς ήσυχος διότι μεταφέρεις την ενέργεια σου στο άλογο, αν έχεις νεύρα θα έχει και το άλογο, αν είσαι ανήσυχος το ίδιο γιαυτό και προτιμότερο είναι να είσαι ήρεμος!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Έλενα και την οικογένεια Οτουντζίδου για αυτήν την αναπάντεχη γνωριμία και στο εγγύς μέλλον θα συνεχίσουμε με ένα αφιέρωμα εφ’ όλης της ύλης γύρω από τα άλογα!