Σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, σε ακίνητα μεγάλης αξίας, καθώς και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα εστιάσουν οι τράπεζες τις ενέργειές τους για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη μετάπτωση πλειστηριασμών που βρίσκονται καθοδόν για το Ειρηνοδικείο, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Με δεδομένο ωστόσο ότι απαιτείται ειδοποίηση του οφειλέτη δύο μήνες νωρίτερα πριν την αλλαγή αυτή, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Εκτιμάται δε ότι τα περισσότερα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί την επόμενη χρονιά, θα εκπλειστηριαστούν ηλεκτρονικά.
Σημειώνεται ότι πλέον η μοναδική προστασία για την κύρια κατοικία των δανειοληπτών είναι ο επικαιροποιημένος και πιο αυστηρός από το 2016 νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το ισχύον πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κατοικίας τους από το Δικαστήριο.
Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο.
Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου.
Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.