Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, αναφέρει η λαϊκή παροιμία. Όμως, στην περίπτωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, φαίνεται πως δεν ισχύει, αφού ο κ. Αποστόλου εξακολουθεί να «χαίρεται» ψευδόμενος επί δυόμιση χρόνια, συνεχίζοντας να παραπλανά τους αγρότες, παρουσιάζοντάς τους ως δικά του έργα και …επιτεύγματα τις πράξεις και ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μάλιστα ακολουθώντας τες πιστά.
Τις τελευταίες μέρες με ένα μπαράζ ομιλιών, ανακοινώσεων, συνεντεύξεων και δηλώσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχείρησε να εμφανίσει την επί δυόμιση χρόνια σχεδόν απραξία του σε δήθεν πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Παρότι το κόμμα του δεν υπέβαλε ούτε μια αντίρρηση, ούτε μια διαφορετική πρόταση κατά το διάλογο για τις εθνικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, το καλοκαίρι του 2014, έρχεται μετά από τρία χρόνια και μιλά για στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος των νέων αγροτών και της κατανομής των ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης, που δήθεν κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα ίδια δηλαδή που έλεγε από τον Ιανουάριο του 2016, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα συγκροτήσει εθνικές επιτροπές για την αναθεώρηση των εθνικών αποφάσεων που ελήφθησαν για τη νέα ΚΑΠ. Και φυσικά ούτε επιτροπές συγκροτήθηκαν ποτέ, ούτε αναθεώρηση των εθνικών αποφάσεων έγινε, απλά γιατί δεν το επιτρέπει η Ε. Επιτροπή μέχρι το 2020 Και φυσικά φέρει ακέραια την ευθύνη για το μπάχαλο που δημιούργησε με την κατανομή και ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2015.
Και όχι μόνο δεν μετέβαλε τίποτα, αλλά σήμερα που «πουλάει συμπάθεια» στους νέους αγρότες, είναι εκείνος ο κ. Αποστόλου που αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, αν και από πέρυσι το Μάιο είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι δήθεν θα το πράξει.
Είναι ο ίδιος που σήμερα δείχνει τη «φιλευσπλαχνία» του στους νέους αγρότες υποσχόμενος να εντάξει όλους τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δικαιούχων σε 13 έως 14 χιλιάδες, όπως ισχυρίζεται, ενώ την ίδια στιγμή (σ.σ. στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης) ομολογεί με περισσή αλαζονεία πως θα εντάξει το 50% της κατηγορίας αυτής.
Μάλιστα τόλμησε να κάνει λόγο και περί «μαχών» που έδωσε για την επανάκτηση των δικαιωμάτων 2.800 νέων αγροτών, τη στιγμή που με τα επανειλημμένα τραγικά σφάλματά του και τις γκάφες ολκής, «κατάφερε» να εξαφανίσει από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις.
Και μιλά αυτός για στρεβλώσεις και αδικίες για τους νέους αγρότες, όταν πολύ καλά γνωρίζει πως η προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας μου :
– ενέταξε για πρώτη φορά όλους τους επιλαχόντες (3.224 άτομα) νέους αγρότες στην προκήρυξη του προγράμματος του 2014.
– με πρωτόγνωρους ρυθμούς στις πληρωμές, όλοι οι νέοι αγρότες είχαν πάρει την πρώτη δόση των ενισχύσεων τους.
– ξεμπλοκάρισε παράλληλα το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009 και καταβλήθηκαν οι δικαιούμενες ενισχύσεις το Δεκέμβριο του 2014.
– αποφάσισε τη στήριξη με «μπόνους» 25% επί της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ, και για μια πενταετία.
– έδωσε τον Ιούλιο του 2014 σε 12.852 νέους αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, συνολικά 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013.
– παρέδωσε στην κυβέρνηση του κ. Αποστόλου καταρτισμένο και ολοκληρωμένο το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών της καινούργιας περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ (σ.σ. είναι αυτό που επιχειρεί να εφαρμόσει τώρα), σε συνδυασμό με το πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (466 εκατ. ευρώ) και για την ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (254 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά στον «πόνο» που τον έπιασε ξαφνικά για την αλλαγή της κατανομής των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, το μόνο που μπορούμε να θυμίσουμε στον κ. Αποστόλου είναι πως η καινούργια ΚΑΠ απαιτεί ενεργούς αγρότες για την καταβολή των ενισχύσεων. Μόνο αυτός μπόρεσε να ανακαλύψει «αγρότες του καναπέ» ! Αλλά και εκεί έσπευσε ο ίδιος να αυτοδιαψευστεί λέγοντας τη μια μέρα πως, «εξετάζει μεν όλες τις δυνατότητες για να αλλάξει άμεσα το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων» και την επομένη πως, «αυτό δεν θα γίνει απότομα και χωρίς τον αναγκαίο διάλογο, γιατί ήδη ο κάθε αγρότης έχει προγραμματίσει την ζωή του».
Επιβεβαιώνει με άλλα λόγια τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε τις πολιτικές της αποφάσεις, τον Ιούλιο του 2014 για την Νέα ΚΑΠ και τη σταδιακή σύγκλιση των δικαιωμάτων, μέσα δηλαδή από είναι έναν ευρύ, ειλικρινή και οργανωμένο διάλογο που έκανε με δεκάδες φορείς και οργανώσεις, συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, επαγγελματικούς συνδέσμους και επιστημονικούς φορείς, εξετάζοντας σε βάθος όλες τις παραμέτρους που υπήρχαν στην καινούργια ΚΑΠ.
Επιπλέον, οι εθνικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ, που στοχεύει στη στρεμματική ενίσχυση του φυτικού αλλά και του ζωικού κεφαλαίου, πριν αποσταλούν στην Ε. Επιτροπή (1η Αυγούστου 2014) παρουσιάστηκαν στην Βουλή τον Ιούλιο του 2014. Δόθηκε μάλιστα και προθεσμία μιας εβδομάδας ώστε να κατατεθούν προτάσεις και παρατηρήσεις από όλα τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εξέφρασε τότε αντιρρήσεις, αλλά δεν υπέβαλε ούτε μια πρόταση. Και για τους ημιμαθείς που παραπληροφορούν τους αγρότες, ας μάθουν, ότι η ενιαία ενίσχυση δίνετε στο στρέμμα και όχι στην παραγωγή, είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εφαρμόζεται και στα 28 Κράτη Μέλη.
Στα συνεχή και αλλεπάλληλα ψέματα του κ. Αποστόλου πως εφαρμόζει ένα νέο και δήθεν αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Υπαίθρου (ΠΑΑ 2014-2020) φυσικά και κανείς δεν χρειάζεται πια να του απαντήσει. Γιατί απλούστατα το νέο και δήθεν αναθεωρημένο Πρόγραμμα είναι το ίδιο και απαράλλακτο με εκείνο που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα ίδια ακριβώς μέτρα και προγράμματα και ακριβώς τον ίδιο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού καθυστέρησε επί ενάμιση χρόνο την εφαρμογή του, δεν αύξησε ούτε κατά 1 ευρώ την κοινοτική συμμετοχή σε αυτό και το μόνο που «κατόρθωσε» να κάνει είναι να χαθεί 1 δις ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα σε βάρος του προϋπολογισμού του καινούργιου. Το ομολόγησε άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο κ. Αποστόλου στο πρόσφατο συνέδριο της Κρήτης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εξασφαλίσαμε την συγχρηματοδότηση του συνόλου των ημιτελών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από πόρους της νέας».
Εκείνο που ακόμα δεν έχει ομολογήσει ευθαρσώς ο κ. Αποστόλου είναι πως τρία τυπικά χρόνια πριν τη λήξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί, πλην των ανειλημμένων υποχρεώσεων, την συνήθη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, και το πρόσφατο κονδύλι που δόθηκε στους νέους αγρότες, κατά τα άλλα ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης στους αγρότες και όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα ! Βλέπετε η «καραμέλα» περί δέσμευσης πιστώσεων 3 δις δεν επαρκεί, καθώς και τα μωρά παιδιά γνωρίζουν πως δέσμευση πιστώσεων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πληρωμή ή καταβολή ενίσχυσης.
Ελπίζουμε στις επόμενες ομιλίες, συνεντεύξεις και δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην αναφερθεί σε «περυσινά ξινά σταφύλια», αλλά στα πραγματικά …έργα και …επιτεύγματα της κυβέρνησής του, που δεν είναι άλλα από :
* Την αύξηση των φόρων για τους αγρότες με την εκτίναξη του φορολογικού τους συντελεστή από το 13%, που ήταν το 2014, στο 22% έως 45% σήμερα.
* Την κατακόρυφη αύξηση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και μάλιστα από το 2019 να προστίθενται οι ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς στο εισόδημα της τρέχουσας χρονιάς για να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές της τρέχουσας χρονιάς.
* Τη φορολόγηση για πρώτη φορά και μάλιστα από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.
* Την κατάργηση της επιστροφής στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
* Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
* Την αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και εργαλεία.
* Τις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και τη μείωση των εισοδημάτων στους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων.